Minsta abonnemanget och EU/utomlands

  • 26 maj 2017
  • 15 svar
  • 6 visningar

Jag och hela min familj har det minsta abonnemanget. Vi ringer ganska lite och surfen är fullt tillräcklig i Sverige så det finns ingen anledning att ha ett större. Dessutom bor vi nära Danmark så mina tonårsbarn är ofta i Köpenhamn med kompisar. Det är här problemen börjar i höst. Som förälder vill man ju att barnen ska kunna ringa "nödsamtal" hem om det skulle hända något. Det kommer förhoppningsvis inte att utnyttjas men man vill ha möjligheten. Eftersom de är över i Danmark så ofta fungerar det inte att uppgradera/nergradera vilket gör att våra kostnader för barnen stiger med 50% i höst. Vi betalar då för något som vi egentligen inte behöver dvs massor av samtal och surf utomlands. När vi åker på semester så är det samma sak. Vi ringer bara i nödfall. Senaste året har jag ringt tre samtal på utlandsreser totalt och vi reser en del. Det jag har svårast att förstå är varför man tar bort möjliheten till roaming utanför EU. Jag skulle vilja ha svar på följande:

- Varför tar ni bort möjligheten till roaming utanför EU?

- Skulle det inte vara möjligt att ha en väldigt begränsad roaming på minsta abonnemanget? Säg 50 MByte surf och 5 samtal? Då har man sina nödsamtal och om man vill ha mer så har man möjlighet att använda appen utan att leta upp ett wifi och uppgradera sitt abonnemang. Eller att det börjar kosta utan uppgradering naturligtvis.
15 svar

Vi är många här på forumet som tänker samma som dej. Jag hoppas dom får till något. Samma sak utanför EU. Där bör man också kunna ringa/svara i nödfall utan att behöva ha förutsätt detta.

Användarnivå 2

Tyvärr går det mot EU-direktivet om de skulle erbjuda vitt skilda villkor med 60/600/2GB samtal/SMS/surf i Sverige, men bara 5 samtal om 50MB surf i EU. Hela tanken är att du ska kunna använda telefonen på samma villkor som hemma (med ett maxtak för surfen i vissa fall).

Det är EUs regler, och det operatörerna har att förhålla sig till är att antingen erbjuda samma villkor inom EU som i Sverige, eller låsa abonnemangen till Sverige. I fallet med de allra billigaste abonnemangen (≈100kr) går det helt enkelt inte runt med fri roaming. Kollar du runt på marknaden ser det exakt likadant ut bland alla lågprisoperatörer.

Bor ni så nära Danmark, och dessutom är över ofta, känns väl 50kr som en relativt liten summa för att helt kunna släppa tanken på i vilket land mobilen används? Bara biljetten över sundet ligger väl på runt 200kr ToR om jag inte missminner mig?

@monte Om det inte går att sätta ett tak på samtalen så kan man alltså sätta ett på surfen? I så fall skulle det vara helt ok för mig att inte ha någon surf alls men att man i alla fall kan ringa/bli nådd i nödfall. Jag tror inte att det skulle bli någon förlustaffär eftersom de som aktivt använder sin mobil i utlandet också vill kunna surfa och då måste gå upp i abonnemang. Jag använder min endast som klocka och kamera om det inte händer något exceptionellt.

Jag undrar också hur det blir med att ringa till andra länder t ex Norge där min sambo har en son. Kan ju vara kul att ringa honom ibland. I dag blir det en extrakostnad på 10-20 kr i månaden. Hur blir det sen? 50 kr extra för abonnemangte plus samtalskostnad till Norge? För oss kan jag säga att allt blir sämre med de nya reglerna!

Vimla tar med Norge som EU-land. @Torsten-Roland-Olsson

Användarnivå 2

@Torsten-Roland-Olsson Surfen är det som driver kostnader (och intäkter) för operatörerna och därför den del där de har något att säga till om. Rent krasst finns inga incitament eller möjligheter att erbjuda specialvillkor till de som redan betalar allra minst.

Det är tråkigt om du hamnat i ett fack där detta inte blir fördelaktigt, men för 9/10 är detta väldigt efterlängtat och bra.

Samtal från Sverige till utlandet påverkas inte av direktivet och kommer kosta och fungera som förut, men om du är så mån om att spara pengar kan jag rekommendera att ringa över FaceTime eller WhatsApp till Norge. Helt gratis och går över datanätet!

@monte Det handlar inte så mycket om att spara pengar som att betala för en massa surf/samtal/sms som jag inte har någon nytta av! Med tanke på hur lite jag utnyttjar Vimlas tjänster här hemma (går kraftigt plus i alla potter varje månad) så vill jag inte betala mer för ännu mer samtal/data som jag inte kommer att utnyttja bara för att eventuellt kunna ringa/ta emot ett eller två samtal när jag är ute och reser!

Det var i alla fall skönt att det både går att ringa till Norge även i fortsättningen på det lilla abonnemanet och betala som vanligt.

Sen förstår jag inte att utladssamtal ska spärras i hela världen och inte bara i EU. Helidiotiskt. Det är ju bara för att man inte tror sig kunna klara pedagogiken.


@Torsten-Roland-Olsson


Tjena! Förstår att inte det passar alla. Men som de flesta har påpekat så måste det gå runt för vimla. De flesta operatörer med liknande abonnemang har samma spärr, förutom Fello, däremot är det andra villkor där, fria samtal och mindre surf(0.5gb). Man kan inte få allt för hundringen tyvärr :(


Så som jag uppfattar det som är det väl ändå bara i EU/EES som roamingen spärras? Kanske @Viktor kan svara på det?

Nej, roamingen spärras även utanför EU/ESS vilket tagits upp flera gånger här på forumet. Detta är jättekonstigt! @Gneken

@marwinner

Jag instämmer, förstår inte varför man var tvungen att förändra priserna för surf/samtal/sms utanför EU. Hoppas att @Isabelle kan ge oss en officiell förklaring hur man egentligen tänkt där, jag vill veta hur man motiverar den prishöjningen.

Har jag förstått det rätt om det är datatrafiken som är den stora kostnaden för Vimla? Samtal/sms är inte det som skulle utgöra förlusten? Är det så kanske man skulle kunna trixa lite. Om man delade upp det minsta abonnemanget i två delar:

1. 60 fria sammtal/600 fria sms men ingen fri datatrafik för säg 90 kr som tillåter roaming. Man får alltså betala för surf även i Sverige. Då kan man ta betalt för dataroaming i hela världen inkl EU.

2. Tilläggspaket med fri datatrafik och samma datamängd som i minsta abonnemanget i dag i Sverige med spärrad roaming för 10 kr. Eftersom detta paket bara kan användas i Sverige så får vi plötsligt ett abonnemang som ser nästan precis ut som det nuvarande för samma pris och med samma funktion som det nuvarande även efter den 15:e juni!

Vill man ha fri datatrafik i EU så får man uppgradera. Då har man valfrihet med ha ett minsta abonnemang som faktiskt fungerar i hela världen och om man vill ha fri roaming i EU så kan man uppgradera till ett större abonnemang.

Skulle det fungera?

Emblem

@Torsten-Roland-Olsson Jättebra idé! Först tänkte jag att datapotten skulle ställa till det, men om all utlandssurf är spärrad så spelar det ju ingen roll att man eventuellt har en pott.

@monte Du säger att samtal till utlandet inte påverkas av direktivet. Men på https://vimla.se/eu så står det att samtal/sms i EU är fria. Eftersom Sverige ingår i EU och Norge omfattas av direktivet så betyder det att samtal till Norge från Sverige borde vara gratis efter den 15/6. Borde samtal/sms till samtliga länder i EU. Är Vimlas information felaktig menar du?

Emblem

@Torsten-Roland-Olsson Det är roaming som blivit avgiftsfri. Inte utlandssamtal inom EU, rent allmänt. Det är lite olyckligt formulerat på https://vimla.se/eu med den formulering du hänvisar till. Men några rader nedanför står det att samtal/meddelande FRÅN Sverige inte ingår. Vimla kanske behöver förtydliga att det är samtal som rings utanför Sverige, men inom EU som är fria, men å andra sidan står det ju, som sagt, ett par rader nedanför.

Norge är ett EES-land och är skyldiga att följa EU/EES-direktivet. Således gäller Norge hos samtliga operatörer i EU/EES. @marwinner

Svara