• Torsten Roland Olsson Vimla 2.0

  @Glappis

  Jag jobbar inte på Vimla men har följt processen så här är mina åsikter.

  Om du med inställningar på telefonen menar vidarekoppling etc så kommer du inte att kunna göra dem med de tryckknappskoder som varit standard i evighet. Vissa saker kan man göra i appen och vissa måste man kontakta supporten för. Sen finns det en nytt standard enligt Vimla att göra detta på men om det fungerar och vad som krävs har jag inte koll på (@Vimla_Felix).

  De nya smarta funktionerna lyser ännu så länge med sin frånvaro 1,5 år efter lansering. Inte heller det som numera är standard hos nästan alla operatörer som VoLTE och VoWIFI finns. Inte heller eSim finns och det finns ingen officiell tidplan för något av detta. Den största anledningen till att byta plattform var att det skulle gå lättare och snabbare att utveckla nya funktioner men tydligen inte på de här viktiga områdena.

  Senaste budet från Vimla är att alla ska vara över på 2.0 till halvårsskiftet 2020. Men det är i alla fall den andra (eller tredje ?) deadlinen för detta och jag skulle bli förvånad om den höll. Det brukar inte Vimlas deadlines göra :-)

  Ditt befintliga sim-kort kommer inte att stängas av innan alla migrerats. Du kommer att få en massa tjat-sms om att uppgradera men de kan du ignorera ännu så länge. Vill du bli av med dem kan du påbörja migreringsprocessen och i något läge (i början tror jag) välja att du vill göra det så sent som möjligt. Men Vimla ändrar här lite då och då men jag hoppas man fortfarande har den möjligheten.

  Filter är ännu så länge den enda fördelen med 2.0 och är definitivt inget som är värt att migrera för. Däremot så har en del fått problem efter migrering och ska du resa utomlands så är det fortfarande strul och färre roamingavtal än med Vimla 1.0.

 • Torsten Roland Olsson Allmänt

  @Vimla_Felix

  Ett av problemet är att supporten verkar fixa saker manuellt som inte fungerar automatiskt. Förutom alla långkörare så har vi på sista tiden:

  1. Personer som varit utomlands och kommer hem som inte får tillgång till mobildata.

  2. Personer som av olika anledningar inte betalt och fått sitt abonnemang "avstängt". När de sedan betalar kommer det inte igång.

  3. De som man inte kan ringa till men kan ringa ut. Finns lite olika varianter.

  4. Lite slumpmässiga tjänster som inte är igång av oklar anledning. Senast den som varit på Kanarieöarna och inte kunnat använda mobilen.

  Detta finns inte i någon rapport om driftsstörning eller listade som problem med 2.0. De bara hanteras manuellt efter att kunden med stora ansträngningar lyckats komma i kontakt med supporten. Tycker du att det är att vara kundvänlig och transparent? Hade ni haft kunden i fokus och ett lätthanterat system hade ni lagt in extra bevakningsjobb som fixade detta till era kunder om ni inte kan komma åt grundorsakerna omedelbart.

  Som det nu är ger ni hela tiden intryck av att göra handpåläggning när ni inte kan få ordning på tekniken. Det inger inte förtroende. Detta tillsammans med alla problem med roaming gör att jag med alla mina tipsade kommer att lämna er då vi tvingas över till 2.0. Detta är mitt sista inlägg om detta om det inte skulle ske ett under dvs att ni fixar till alla era problem med kunden i fokus och börjar lyssna på era gamla användare igen.


 • Torsten Roland Olsson Teknisk Support

  @Hanyan-Liu Have you enabled foreign calls? If not here is a faq in swedish for how to do it: https://faq.vimla.se/hc/sv/articles/360002064757-Utlands-och-betalsamtal

  //Jag jobbar inte på Vimla men försöker svara på vissa frågor.

 • Torsten Roland Olsson Nummerflytt

  @Konsultfirma-Lennart-Engström Vimla fungerar inte som det ska. Om du vill vara säker på att ha ett fungerande abonnemang över julen så kontakta din nuvarande operatör och säg att du vill vara kvar hos dem. Då avbryts flytten och du har ett fungerande abonnemang över julen. Att lita på att Vimla får fram ett simkort i tid och att det fungerar är att ta en stor risk.

  //Jag jobbar inte på Vimla men försöker svara på vissa frågor.

 • Torsten Roland Olsson Teknisk Support

  @Erik-Bertil-Sigra https://jobs.vimla.se/people/361536-christoffer om man får tro Vimlas egen info.

  //Jag jobbar inte på Vimla men försöker svara på vissa frågor.

 • Torsten Roland Olsson Nummerflytt

  @Valter-Alexander-Kakko Om du vill vara säker på att ha ett fungerande abonnemang över julen så kontakta din nuvarande operatör och säg att du vill vara kvar hos dem om de ger dig en bra deal (måste ju förhandla :-) ). Då avbryts flytten och du har ett fungerande abonnemang över julen. Att lita på att Vimla får fram ett simkort i tid och att det fungerar är att ta en stor risk.

  //Jag jobbar inte på Vimla men försöker svara på vissa frågor.

 • Torsten Roland Olsson Nummerflytt

  @Kristin-Nilsson77 När du tecknar nytt abonnemang med Telia så ber du dem flytta era nummer från Vimla och i och med det så avslutas era Vimla-abonnemang automatiskt. Ni behöver alltså inte kontakta Vimla.

 • Torsten Roland Olsson Vimla 2.0

  @Ida_Vimla @Alf-Petersson Det som oroar mig med detta är att detta tagit så lång tid att lösa. Är ju som @Sven skriver en ganska självklar sak att misstänka felaktig inställning av tidzoner när man får ett sånt här problem. Problemet har dessutom varit enkelt att upprepa. Trots det har det tagit nästan ett år att hitta felet. Troligen inte högprioriterat men ändå.

  När dessutom efterfrågade funktioner som e-sim och VoLTE dröjer så undrar man ju vad det beror på. Är det så stora problem med plattformen att man helt enkelt inte kan utveckla och felsöka på ett vettigt sätt? Har man otillräckliga resurser? Bryr man sig?

  Det gäller ju också alla administrativa system där saker fastnar utan att Vimla själva upptäcker eller kan hitta de drabbade, aktivering av sim-kort och den stora mängd sim-kort som man skyller Postnord för att slarva bort etc.

  Man måste kunna lita på en mobil-operatör och jag börjar känna att Vimla snart når gränsen. Ser det fortfarande ut så här när jag blir tvungen att byta till 2.0 så kommer jag garanterat att överge Vimla.

 • Torsten Roland Olsson Abonnemang

  @Lundis Om han använder Telia i dag och är nöjd med den täckningen så skulle jag rekommendera Fello (https://www.fello.se/). Deras minsta abonnemang kostar 95 kr i månaden för fria samtal. Då har han samma täckning som i dag och riskerar inte att få en massa spam-sms om att byta till Vimla 2.0 som han med största sannolikhet ändå inte kan använda i sin mobil. Det blir alltså betydligt mindre bekymmer för er och Fello har dessutom telefonsupport om det skulle vara något problem!

  Min pappa har i dag Vimla men vid första sms om att uppgradera kommer han att byta till Fello. Han har en gammal Doro som säkert inte klarar Vimla 2.0 och jag vill inte ha något strul med hans grejor.

 • Torsten Roland Olsson Betalning/Faktura

  @Marilemarion Detta är inget direkt svar men du har inte övervägt att använda betal/kreditkort? Det gör jag för min gamla pappa som inte heller har bankid och det funkar utmärkt.

 • Torsten Roland Olsson Teknisk Support

  @Birgitta-Andersson109 Det är inte så lätt att rekommendera något. Jag tycker att Vimla 1.0 är en utmärkt kompromiss mellan täckning, surfmängd och pris. Hade de fortsatt att bygga på den plattformen så hade jag utan tvekan rekommenderat Vimla och så småningom kanske Vimla 2.0 kan komma dit men det kommer att ta några år. Så vad gör man under tiden?

  Är priset och surf det viktigaste och du bor på ett ställe där Tre har bra täckning så är Hallon ett bra val under förutsättning att du inte har en gammal 2G-mobil.

  Är priset, täckning, stabilitet och bra support det du prioriterar på bekostnad av surfmängd så kanske Fello är något för dig.

  Det finns ju många fler och man måste titta på sina behov. Det enda jag vet med säkerhet är att Vimlas nuvarande roamingavtal och stabilitet utomlands för 2.0 inte på långa vägar är bra nog för att jag ska stanna kvar om jag blev tvingad att byta i dag.

 • Torsten Roland Olsson Teknisk Support

  @Birgitta-Andersson109 Det låter inte direkt smärtfritt. Det du beskriver är ju en av anledningarna till att Vimla har så långa köer till supporten. Många som går över till 2.0 behöver hjälp. Att det är så tyder på ett system som byggt upp på en teori för hur det ska vara och inte tar hänsyn till hur verkligheten ser ut med alla olika mobiler av olika ålder mm. Dessutom är systemet buggigt och saknar en hel del avtal på roaming-området. Att de sen bytt betalsystem och att det också strulat för många har inte gjort något för att minska supportköerna.

  De gånger jag bytt operatör så har jag fått ett nytt sim-kort och stoppat in det i mobilen, inställningarna har laddats ner och sen har allt fungerat både här hemma och utomlands. Så var det också när jag bytte till Vimla 1.0. Det är så det ska fungera år 2019. Jag kommer inte att acceptera något annat. Att du och andra haft det tålamod med Vimla 2.0 som ni haft kan jag på ett sätt tycka är beundransvärt men det ska absolut inte behövas.

 • Torsten Roland Olsson Teknisk Support

  @Birgitta-Andersson109 Jag ger alla rådet att byta så sent som möjligt. Vimla har sagt att alla ska vara migrerade i år men den tidplanen (som alla Vimlas tidplaner) ser ut att spricka. Någon ny tidplan har Vimla inte meddelat. Jag rekommenderar alla att byta så sent som möjligt. Det tänker jag själv och alla jag tipsat göra. När jag väl tvingas över så kommer jag att testa Vimla 2.0 men skulle det bli minsta strul t ex att APN-inställningar inte kommer in automatiskt, att det inte funkar direkt i utlandet (jag tänker inte felsöka åt Vimla genom att välja operatör, låsa till 3G etc) eller att något annat strular så byter jag operatör direkt. Jag har också postat min guide till bekymmersfritt Vimla-användande några gånger men jag tycker den är värd en sista postning:

  När det gäller Vimla i dag finns det några enkla regler att följa som kund för att det ska fungera:

  1. Ska du nyteckna ett abonnemang så se till att få Vimla 1.0. Tror det fortfarande är så för alla om man inte kommer från Telenor.

  2. Har du Vimla 1.0 så byt INTE. Speciellt inte om du ska åka utomlands.

  3. Om du ändå bytt till Vimla 2.0 och får problem så byt operatör. Det är inte lönt att försöka nå supporten. Även om du mot förmodan skulle lyckas så är det inte säkert att de kan lösa dina problem inom rimlig tid.

  4. Använd kortbetalning. Alla andra betalsätt verkar medföra mer strul än det är värt.

  5. Sätt på utlands/betalsamtal så fort som möjligt. Helst i samband med med att du tecknar abonnemanget. Ha dem alltid på. Det är för mycket strul med att sätta på och stänga av så har du fått igång dem så låt dem vara på.

  Svårare än så är det inte!

 • Torsten Roland Olsson Teknisk Support

  @Lisbeth-Agneta-Andersson Du behöver inte byta kort just nu. Nästa steg i bytesprocessen är att du ska välja datum när ditt nya sim-kort ska aktiveras. Där väljer du "så sent som möjligt", stoppar det nya sim-kortet på en säker plats och sen kör du vidare som vanligt med ditt nuvarande sim-kort.

 • Torsten Roland Olsson Allmänt

  @SvenNär det gäller Vimla i dag finns det några enkla regler att följa som kund för att det ska fungera:

  1. Ska du nyteckna ett abonnemang så se till att få Vimla 1.0. Tror det fortfarande är så för alla om man inte kommer från Telenor.

  2. Har du Vimla 1.0 så byt INTE. Speciellt inte om du ska åka utomlands.

  3. Om du ändå bytt till Vimla 2.0 och får problem så byt operatör. Det är inte lönt att försöka nå supporten. Även om du mot förmodan skulle lyckas så är det inte säkert att de kan lösa dina problem inom rimlig tid.

  4. Använd kortbetalning. Alla andra betalsätt verkar medföra mer strul än det är värt.

  5. Sätt på utlands/betalsamtal så fort som möjligt. Helst i samband med med att du tecknar abonnemanget. Ha dem alltid på. Det är för mycket strul med att sätta på och stänga av så har du fått igång dem så låt dem vara på.

  Svårare än så är det inte!