• terminator Teknisk Support

  @Kunitz För att kunna hoppa från ett nät till ett annat krävs det att radion är avstängd en liten stund för att hinna söka av vilka nät som finns i närheten. För 2G är detta inget problem eftersom 2G per design stänger av radion i perioder per design, vanligen används 4 av 8 tidsluckor då man använder EDGE eller GPRS och då är radion avstängd 50% av tiden eller mer, och under denna tid kan mobilen söka efter alternativa nät. Därför fungerar i princip alltid handover mellan 2G -> 3G bra.

   

  Mellan 3G -> 4G är det dock en annan historia. 3G sänder hela tiden eftersom CDMA används istället för TDMA som i 2G. På ren svenska betyder det att i 2G-nätet turas telefonerna om i tur och ordning att sända, på så vis stör de inte varandra. I 3G sänder alla samtidigt och via lite matematisk magi fungerar det ändå. Detta innebär samtidigt att 3G inte har någon överbliven tid att lyssna om 4G finns tillgängligt. För att kunna göra detta måste anslutningen istället kopplas ner en liten stund, vilket inte sker då du använder internet på telefonen. Även om du använder väldigt internet lite så krävs det att telefonen lyssnar konstant på nätet.

   

  Efter ett litet tag när ingen trafik har gått går telefonen ner i viloläge och kan då börja lyssna efter 4G igen. När detta sker beror på hur operatören har konfigurerat sitt nät. I Vimlas fall kan det även vara olika beroende på om du befinner dig i en storstad eller ej, eftersom Vimla och 3 delar nät utanför de större städerna så kan det finnas en annan konfiguration där.

   

  Generellt brukar lite äldre telefoner ha problem med handover. Jag vet tyvärr inte varför, men jag misstänker att det är barnsjukdomar från tidiga LTE-chip helt enkelt. Det kan även bero på att lite modernare telefoner har flera radiokretsar och därför kan både lyssna och sända samtidigt, här spekulerar jag dock enbart. Jag vet dock säkert att min Nexus 5X har en antenn för 2G och 3G, och två antenner dedikerade till 4G.

 • terminator Allmänt

  @mlo Jag ser det precis tvärtom. Som Sverigedemokrat är jag inte välkommen hos RFSL, jag känner till både en och annan partikamrat som har blivit utesluten där på grund av sitt engagemang i partiet. Det är inte att bidra till ett mer öppet samhälle. RFSL borde verka för att informera alla som har någon alternativ sexuell läggning, inte bara de som är på "rätt" sida av det politiska tyckandet.

   

  Därför har jag problem med att Vimla allierar sig med RFSL. Vimla bidrar då, precis som RFSL, till diskrimineringen av de med ett alternativt politiskt tyckande.

 • terminator Allmänt

  @Niclas Jag kan bara hålla med. Jag har på grund av Arlas reklam som du länkade helt slutat köpa deras sortiment till mig och familjen.

   

  Vimla har tyvärr börjat gå lite på samma linje när det gäller donationer till olika organisationer, främst RFSL. Går så mycket som en enda krona dit kommer jag säga upp mitt och familjemedlemarnas abonnemang hos både Vimla och Telenor. Det är en principsak, jag vill inte bidra till en organisation som utesluter mig på grund av min politiska tilhörighet. Jag anser då att Vimla, indirekt, stödjer deras åsikter. Vimla skall vara en mobiloperatör, inte ett bolag som förlänger politikers åsikter.

 • terminator Arkivet

  @Asawi: Ja, det vore bättre. Dessutom bryter både Vimla och Telenor med största sannolikhet mot lagen iom att de debiterar såpass mycket oavsett hur lite man använder. Råkar man ut för det rekommenderar jag att man hör av sig till Vimla (alternativt Telenor) och förklarar läget. Lyssnar de inte kan PTS hjälta.

 • terminator Arkivet

  @Palmgreno Enligt EU-lag får operatörerna som mest ta ut €0.20 per MB, dvs 1,83[1] kronor.

   

  Eftersom 29 / 1,83 =~ 15 så innebär det alltså att du kan kräva tillbaka pengar från Vimla om du använder mindre än 15 MB per dag utomlands, eftersom de då har debiterat mer än 1.83 kr per MB.

   

  Priserna sänks till en fjärdedel i slutet av april, då kommer samma logik gälla fast det blir istället 60 MB som blir gränsen eftersom en MB som mest kommer få kosta €0.05.

   

  [1] https://www.wolframalpha.com/input/?i=0.2+euro+in+1+july+2014

 • terminator Teknisk Support

  @wille24 Det är nog din telefon i så fall. De enda gångerna jag tappar täckningen i Stockholm är när jag befinner mig under mark, t.ex. i en källarlokal eller liknande. Har annars alltid i princip full LTE-täckning överallt.

 • terminator Idéer

  Jag hade gärna också velat ha ett billigare alternativ utan surf. Ett alternativ kan ju vara att 60 samtal kostar 50:- i månaden och fria 100:- och att ni istället höjer priserna för surf så samma kombination av surf/samtal som finns idag matchar det nya systemet.

   

  Surfen på dessa abonnemang kan ju vara helt spärrad, men jag tycker ändå man bör ha möjligheten att köpa till extradata. Precis som för oss övriga bör extradatan vara giltig för evigt (eller max 100 GB i potten).

   

  Jag tror dock inte ni kan ta mer än en hundralapp för fastpris, Telenor tar ju 99:- för en månad fastpris kontant. Då ingår ju dessutom 200 MB data om jag ej missminner mig.

 • terminator Allmänt

  Höjda priser eller borttagandet av fri surf i lägre hastighet. Det var därför jag valde Vimla från början.

 • terminator Betalning/Faktura

  @Sofia Har du bara betalat 35 av 285 kronor varje månad är det självklart att du skall betala återstående. Du kan bestrida betalningen genom att ringa din bank, då kommer det i slutändan att hamna i tingsrätten.

   

  Som juridikintresserad kan det även vara värt att nämna att Vimla med största sannolikhet kommer vinna ett sådant mål, precis som @Petter skrev har de nämnligen rätt att efterdebitera dig om det är uppenbart att du har betalat för lite. Förlorar du är det du som får stå för rättegångskostnaderna, eftersom detta inte är ett brottsmål.

 • terminator Idéer

  @cavveman: Personnummer är allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen, vem som helst kan ringa skatteverket och få ut valfri människas personnummer, givet att denne inte har speciellt skyddsbehov då sekretess gäller. PUL är lika lite ett problem som för personkonton hos banker, d.v.s. inte alls. Jag förstår ärligt talat inte varför folk generellt är så rädda att man får reda på ens personnummer. Du kan inte göra något speciellt med det ändå.

   

  Egentligen tycker jag själva idéen med personnummer är bra, problemet är att mobilnummer i sverige har ett prefix med 3 siffror och själva numret är 7 siffror. Ett personnummer är som minst 8 siffror, men sista siffran är en kontrollsiffra och är således redundant. Problemet är att det redan finns massor med telefonnummer och flera av dessa är säkert personnummer som tillhör någon annan. Därför tror jag inte heller detta är genomförbart av Vimla, utan i så fall lär det behöva ske genom initiativ hos PTS.

 • terminator Betalning/Faktura

  Ja, man finner då original överallt. Tag kontakt med dem i chatten så löser det sig skall du se. Vidare så kan inte konumentverket göra något, utan en bestriden betalning hamnar i tingsrätten.

 • terminator Arkivet

  Jag fick ett SMS om att Vimla ger fria samtal och SMS samt 2 GB extra surf under denna månad och mars eftersom man inte ser hur mycket man använt under "Mitt Vimla". Suveränt! Hos andra operatörer hade man garanterat fått gnälla i säkert en halvtimme hos kundtjänst för att få någon typ av kompensation, här fick vi det alla utan att ens fråga :)

 • terminator Arkivet

  @Michael Vi får se, de exakta reglerna kring EU-roamingen är inte fastslagna ännu utan kommer först i sommar. Risken finns tyvärr att roamingen blir starkt begränsad, jag minns inte de exakta siffrorna men jag har sett förslag i storleksordningen med 100 MB/60 minuter samtal per ÅR, därefter ska det kosta igen.

   

  Vi får helt enkelt vänta och se vad EU-kommisionen kommer fram till, jag hoppas att det blir något i stil med hur T-mobile i USA gör, dvs fri roaming så länge majoriteten av trafiken sker inom landet.

 • terminator Teknisk Support

  Det där stämmer inte, Tele2 och Telenor har rent spektrummässigt exakt samma 2G-täckning eftersom de delar all utrustning som har med sändning att göra. Det de inte delar är backhaul och allt bakom det, d.v.s. de har separata kablar som för vidare trafiken när radiovågorna väl har dekodats.

   

  Tele2 har, i skillnad till Telenor, soft handover från 3G-nätet till 2G-nätet vilket innebär att om Tele2s 3G-signal blir relativt dålig så kommer telefonen koppla ner på 2G. Hos Telenor tappar istället telefonen täckningen helt en liten stund, gör en full sökning och kopplar upp sig igen när den ser 2G-nätet. Detta misstänker jag är på grund av kostnadsskäl, det är nämligen billigare att ha telefonerna på 3G-nätet än 2G-nätet eftersom 3G klarar mer trafik per MHz.

   

  Detta är speciellt problematiskt om 3G-nätet har väldigt dålig täckning, då stannar nämligen telefonen kvar på det tills dess att täckningen varit borta helt i någon minut. Nästa gång du inte har täckning kan du försöka att ställa in telefonen på GSM-only så kommer du nog få bra täckning igen.

 • terminator Idéer

  Nä, det känns ur ett tekniskt perspektiv långt ifrån en baggis. Dessutom tror jag inte detta är en funktion som särskillt många efterfrågar, ta telefonen från barnen istället när de ska läsa sina läxor så löser det sig nog.

 • terminator Allmänt

  Att fråga kundtjänsten om de känner till större teknikändringar är nog inte så produktivt. Telenor skrev förra året kontrakt med Ericsson om att leverera ett nytt corenät[1], så det är absolut på gång och rimligen har vi både VoLTE och WiFi-calling under hösten eller början av nästa år.

   

  [1] http://telekomidag.se/ericsson-ska-fixa-volte-till-telenor/

 • terminator Arkivet

  @vattenkanna jag gillar ditt koncept. Jag hade personligen föredragit att man inför tre olika nivåer på samtal/SMS:

   

  - Fritt för 150:-

  - 60/600 för 100:-

  - Inga för 50:-

   

  På så vis kan man själv knåpa ihop ett "surf"-abonnemang genom att välja datamängd och eventuellt köpa till extradata precis som med det vanliga abonnemanget. Som övriga abonnemang bör det ingå 1 GB surf.

   

  Abonnemanget bör för enkelhetens skull vara helt spärrat för SMS och samtal, vill man ringa en månad kan man ju som idag uppgradera till en nivå högre då man behöver det. Självklart bör surfen samlas upp i en pott precis som med övriga abonnemang, då blir det perfekt för sommarmånaderna då man förbrukar mycket data medans man under vinternt knappt använder plattan alls.

 • terminator Arkivet

  Grymt Viktor :) Rensar ni ut era webbserverloggar också så lösenorden försvinner?

 • terminator Arkivet

  Alltså det är i ärlighetens namn inte en stor säkerhetslucka som har begränsad spridning, så det är dumt att blåsa upp det till en större grej än det är. Jag ville bara påpeka detta så Vimla fixar till det, jag är trött på att behöva rensa min webbläsarhistorik för att lösenordet råkar komma med där...

 • terminator Arkivet

  Hej,

   

  Om man är snabb på att skriva in sina inloggningsuppgifter eller har dessa sparade i webbläsaren och trycker på logga in innan sidans JS-kod har laddats klart skickas formulärdatat som en GET-förfrågan. Detta innebär att lösenordet då syns i klartext i URLen. Detta har många nackdelar:

  - Lösenordet syns i webbläsarens historik
  - Lösenordet loggas i klartext i era system då detta är standardinställningen i alla webservrar

  - Man blir inte inloggad utan måste logga in yttligare en gång.

   

  Detta kan lösas genom att t.ex. ändra så formulärets metod är POST istället. Det löser de två första problemen och eventuellt det tredje också beroende på hur er serverkod ser ut.

   

  Ni bör även gå igenom era serverloggar och rensa ut de lösenord som har loggats i klartext, jag är knappast den enda som har råkat ut för denna bugg. Som tur är så använder jag inget av mina "säkra" lösenord för Vimla :)