• Petter Allmänt

  @Khosti sa:

  @Gustav_vimla


  Förstår jag det rätt som att t.ex. data från juni 2018 sparas till juni 2019? Alltså att inte all surf försvinner på en och samma gång? Det är ju ingen större sak hur som helst. Känns som folk klagar för klagandets skull...

  Du har förstått det rätt, och alla befintliga potter man har idag kommer vara giltiga till 1 april 2019.

 • Petter Allmänt

  @Jonas-Lundwall giltighetstiden gäller alla potter, men både du och andra hade särskilt specificerat surfpotten och därför valde jag att svara så :)

  Vad det gäller potter som tillhandahålls i oändlighet så behöver det i bokföringen finnas en modell för att beräkna i vilken takt utdelade potter förbrukas. Det är mycket svårt när ett definitivt slutdatum inte finns, och därför har vi satt ett slutdatum som väntas ha en försumbar påverkan på hur medlemmar normalt förbrukar sin data.

  Jag tar en titt på våra emojis, som just nu för tankarna till statyerna på Påskön.

  @Torsten-Roland-Olsson du behåller ihopsparade samtals- och meddelandepotter när du flyttar till fria samtal. Formuleringen du såg i villkoren var där även innan och vi har kvar samma förhållningssätt som tidigare: man behåller sina samtals- och meddelandepotter när man uppgraderar till fria samtal/meddelanden.

  @Niclas det är inte så att hela din pott kommer nollas 1 april 2019 - bara potten som är äldre än 12 månader. Dina potter kommer ju fyllas på månadsvis under året som kommer.

  @Mathias-Blomberg ändringen har inget med förbrukningsmönster, nätkapacitet eller spikar i bandbredd att göra. Se mitt svar till Jonas ovan :)

  Jag vill passa på att förtydliga att potternas giltighetstid kommer tillsättas löpande, så första april är ingen fast brytgräns då alla potter kommer tömmas i framtiden, utan data som du sparat som är yngre än 12 månader 1 april 2019 kommer fortfarande finnas kvar på ditt abonnemang. Om man som idag har ett relativt jämnt sparmönster där man får lite data över varje månad, eller mycket data över med några månaders mellanrum, så kommer man alltid ha en sparad pott.


 • Petter Allmänt

  @hucab76 tråkigt att du känner så! Vi gör vårt bästa för att erbjuda schyssta villkor och i det här fallet var 12 månader det absolut schysstaste villkoret vi kunde erbjuda våra användare.

  Hoppas att du hittar en operatör vars villkor passar dig ännu bättre än våra och du är alltid välkommen tillbaka till oss i framtiden :)

 • Petter Allmänt

  @Jonas-Lundwall jag är glad att du delar med dig av dina synpunkter och jag vill återigen understryka att vi inte hade gjort den här ändringen om den inte vore absolut nödvändig. Det är helt förståeligt att du, och andra, tycker att det här är en försämring - det ÄR en försämring och det går inte att sticka under stol med.

  Vad som varit oundvikligt för oss är att ta bort begreppet "oändlighet" från en ihopsparad pott vi tillhandahåller. Det handlar inte om att behöva ta data från medlemmar i syfte att få dem att köpa mer data, eller att det ger oss någon direkt vinst, utan om att inte tillhandahålla en pott in i "oändligheten". Våra konkurrenter som också har sparad data har lite olika sätt för att göra detta, bland annat genom att begränsa vilka abonnemang som kan spara data, eller att ta bort data när man nedgraderar sitt abonnemang.

  Vi har lagt många timmar på att hitta den metod för detta som inte påverkar våra medlemmar negativt, och det vi kunde konstatera är att data som inte använts på 12 månader i princip aldrig används över huvud taget. De som har en ihopsparad pott som är 12 månader eller äldre hamnar nästan aldrig i en position där den 12 månader gamla potten behöver användas och därför har vi bedömt att påverkan kommer bli väldigt liten i det normala användandet.

  Dessutom hoppas jag personligen att detta kan vara en ögonöppnare för de som kanske betalar för mer data än vad de behöver att sänka sin abonnemangsnivå och istället spara sina faktiska pengar istället för att bygga upp en datapott hos Vimla.

  Jag förstår att det finns en trygghet i att bygga upp en datapott som räcker för alltid, men den faktiska användningen av surf pekar på att det inte behövs eller används. 12 månader är en väldigt lång tid när det gäller att spara och använda surf.

  Utöver giltighetstiden på surfen ska man inte glömma att det sker enormt stora förbättringar på befintliga abonnemang där i princip samtliga medlemmar antingen får mer innehåll eller lägre pris på sitt abonnemang. Vi höjer också mängden surf du kan använda inom EU och lanserar ett abonnemang med 100 GB som man kan använda ifall man behöver exceptionellt mycket surf.

  Så, jag förstår att du är besviken och jag vill återigen förtydliga att vi gjort allt vi kan för att hitta en metod som ska ha minimal påverkan för våra medlemmar, vilket jag tror att 12 månaders giltighet kommer ha. Utöver giltighetstiden så händer många VÄLDIGT positiva saker som efterfrågats av medlemmar, som mer surf (100 GB till exempel) och lägre priser. En ganska vacker kråksång, ändå :)

 • Petter Allmänt

  Efterfrågat av många och förhoppningsvis uppskattat av alla: våra nya priser!

  Våra abonnemang blir från och med första mars ännu lite bättre (till och med bättre än de abonnemang som vi vann Årets Operatör 2017 med).

  Jag tänkte börja med att berätta lite grann om hur det kommer fungera. Alla kommer från och med idag kunna se sina prisplaner på Mitt Vimla eller i appen, och från första mars kommer du få antingen mer surf/samtal eller lägre pris. Allting sker helt automatiskt!

  För att läsa mer om hur de nya abonnemangsnivåerna ser ut kan man kika på vimla.se/priser

  En ytterligare bonus som riktar sig till befintliga medlemmar är att vi lanserar ett abonnemang med hela 100 Gb/mån. Helt sjukt mycket surf! Det finns en liten skillnad med 100 GB-abonnemanget och det är att datan inte sparas, men med 100 GB är det sällan man behöver lägga undan till regniga dagar. Den data man sparat ihop sedan innan uppgradering finns såklart kvar som vanligt.

  Som grädde på moset har vi också höjt surf-gränsen inom EU från 7 GB/mån till 10 Gb/mån.

  En sista nyhet och det enda som är lite tråkigt att meddela är att den sparade surfen får ett bäst före-datum och kommer från och med första april ha en giltighetstid på 12 månader från och med att den läggs till på ditt abonnemang. Anledningen till att vi sätter en giltighetstid på sparad surf är av bokföringsskäl, då det i bokföringen behöver finnas en modell för hur snabbt sparad data förbrukas.

  Vi har valt en gräns på 12 månader för att det knappt borde påverka någon medlem alls - har du oanvänd data seda ett år tillbaka borde du sänka din abonnemangsnivå och spara lite pengar varje månad istället. För oss känns det som det schysstaste sättet att införa en gräns.

  Så, stora förändringar men nästan bara positiva saker som jag vet varit väldigt efterfrågade. Vi har jobbar hårt med den nya prisplanen och hoppas verkligen att ni kommer gilla den.

  Tankar eller funderingar? Skriv här så diskuterar vi! :)

 • Petter Betalning/Faktura

  Nu går det att ringa även 90 000 ifall ens abonnemang blivit spärrat på grund av utebliven betalning!

 • Petter Betalning/Faktura

  @Asawi jag blev av din kommentar väldigt nyfiken och har letat med ljus och lykta efter information om operatörers formella skyldigheter att tillhandahålla fri tillgång till 90 000. Numret skulle fungera i en övergångsperiod på 5 år efter att det byttes ut -96, så efter 2001 har en operatör ingen skyldighet att ge tillgång till det förra larmnumret under samma förutsättningar som med 112 idag.

  Med det sagt så finns det ju absolut ingen anledning att spärra det och vi skulle aldrig ta ett medvetet beslut att försvåra åtkomst till SOS Alarm.

  Jag har pratat med @Tommy-Micael-Karlsson idag och kommer få in telefonen för vidare undersökning och instämmer i kommentaren: Slutet gott allting gott!

 • Petter Betalning/Faktura

  @Tommy-Micael-Karlsson jag är verkligen, verkligen ledsen för det som drabbat dig. Jag förstår att du mår skit när du blivit utsatt för rånförsök och misshandel och sedan inte kan komma i kontakt med myndigheter för att få den hjälp du behöver. Det är en hemsk sak du har råkat ut för.

  Ditt abonnemang var mycket riktigt blockerat i natt, och ända fram till kl 19:01 idag när spärrarna släpptes.

  Jag ser på ditt abonnemang ett flertal samtal till 90000 (dit första samtalet ringdes 18:57 torsdagen 16 november, några timmar innan attacken du beskriver), 116111 samt 11414 innan spärrarna släpptes. Däremot ser jag inga samtal till 112, dessa verkar din telefon inte ha kopplat vidare till mobilnätet. Bara samtalet till 11414, som ringdes 18:37 idag, kopplades fram.

  När jag testar själv på en telefon med samma blockering som din har haft så kommer jag fram precis som vanligt till 112, 11414 och 116111, precis som det är tänkt att det ska fungera.

  Som @Asawi skriver ovan ska man till och med kunna ringa 112 helt utan simkort i telefonen, men i mina tester hittar jag inget hinder att nå 112 med ett blockerat Vimla-sim i telefonen vilket får mig att misstänka att något i själva telefonen du har, snarare än abonnemanget, hindrat dig från att ringa 112.

  Jag skulle väldigt gärna vilja få möjligheten att testa din telefon på plats, med hjälp av kunnig tekniker, för att försöka återskapa felet du upplevt. Om det är okej med dig, såklart.

  Däremot kommer jag heller inte fram till 90 000 när jag testar från ett blockerat Vimla-sim, vilket är helt fel och mycket allvarligt. Vi har tillsatt en krisgrupp som bland annat kommer undersöka ifall detta ska incidentrapporteras till PTS samt eskalerat internt till både säkerhet- och nätövervakningsavdelningarna för att vidare undersöka vad som gått fel. Att man inte kan ringa 90 000 från ett blockerat abonnemang är såklart helt oacceptabelt och Vimla tar fullt ansvar för det.

  Jag vill även tacka dig för att du uppmärksammat oss på det här ytterst allvarliga felet - genom att göra det har du personligen sett till att andra kan få den hjälp de behöver.

  Sammanfattningsvis kan jag alltså se att samtalen till 90 000 som du ringde 18:58, 18:59, 23:35 16/11 samt alla samtal efter attacken du utsatts för inte kopplats upp som de ska och detta har vi rapporterat in och kommer fortsätta följa upp under kommande dagar. Att ringa 112 från ett spärrat abonnemang fungerar i mina tester så man kan fortfarande nå larmcentralen, Polis samt Bris.

  För att kunna avgöra vad som hindrat dig från att ringa 112 skulle vi behöva undersöka telefonen du ringde från, och jag kommer höra av mig till dig angående det direkt på måndag morgon.

  Återigen är jag verkligen ledsen och upprörd över det trauma du har utsatts för. Ingen ska behöva drabbas av det du råkat ut för och jag förstår att saken blev mycket värre av att du inte kunde komma i kontakt med Polis eller ambulans.

 • Petter Allmänt

  @Sha11e vad fint att höra och stort tack! Jag har passat ditt beröm vidare till Ida som du chattade med :)

  Det är VERKLIGEN uppskattat att du tar dig tiden att skriva ett inlägg och ge beröm, det betyder supermycket för alla som arbetar i supporten och alla blir glada av att få veta att de gjort ett bra jobb. Tack för det!

  @CoffeeTears bra tips!

 • Petter Utomlands

  @Spotify sa:

  @Ann-Charlotte-JanssonHänvisningen till konkurrenterna gjorde jag, jag har verkligen ingenting med Vimla att göra. Det är knappast upp till mig att avgöra huruvida Vimla vill plocka marknadsandelar av konkurrenterna eller inte, ville mer visa på hur dom andra operatörerna löst det i samma prissegment. Varken Fello eller Halebop har så vitt jag vet spärrat sina minsta abonnemang för surf inom EU, men deras minsta abonnemang innehåller bara 0,5 respektive 1GB surf (och kostar runt hundringen). Jag surfar inte mycket, men hade fått problem att klara mig på dessa nivåer. Jag är genuint nyfiken på vad du tänkte byta till som har ett bättre erbjudande än det Vimla erbjuder?

  Snyggt svar @Spotify!

  @Ann-Charlotte-Jansson bakgrunden till vår ändring är att våra kostnader för att köpa surf av andra operatörer i EU ännu inte förändrats. Vi har alltså samma kostnader som tidigare, men inte längre en möjlighet att täcka dessa kostnader. Därför behövdes en förändring i de abonnemang där det är väldigt lätt att surfa för en högre kostnad än vad vi tar för abonnemanget. Jag förstår om du känner att det inte är en förbättring för just dig, men vi behöver förhålla oss till EU-lagstiftning samtidigt som vi behöver försöka undvika att gå back på våra abonnemang.

  Som andra har skrivit behöver du ju inte ALLTID ha det högre abonnemanget utan du behöver bara vara uppgradera under tiden du befinner dig utomlands.

  @Oliver-Enarsson jag tror och tycker att vi är rätt konkurrenskraftiga - Telenors surf för 49 kr gäller som jag förstår det bara om du redan har laddat för fast- eller rörligt pris. Fastpris är det som är mest likt vårt abonnemang, och då blir priset 148 kr/mån för 1,1 GB och fria samtal/meddelanden, när du hos oss får minst 2 GB surf och fria samtal/meddelanden för 150 kr.