• Lucas Abonnemang

  Hej!

   

  Testa att nollställa dina nätverksinställningar i din iPhone:

  Inställningar -> Allmänt -> Nollställ -> Nollställ nätverk.

   

  Observera att detta tar bort dina sparade WiFi-nätverk. 

   

  Prova nu igen! Ibland kan det krångla till sig med alla APN-inställningar (surfinställningar) när man byter simkort och operatör. :) 

 • Lucas Allmänt

  Detta är välkommet! Speciellt om man hamnar på ett äldre tåg som saknar en repeater.

  Det viktigaste känner jag dock är samtalen som måste lösas. Att surfen inte fungerar lika bra som stillastående går jag med på - men att samtal bryts är inte helt okej känner jag.

  Telia och 3 kan ju köra med 3G 900 längs järnvägarna. Får hoppas att Tele2 och Telenor förbättrar sitt 2G 900 längs järnvägarna i samband med denna utbyggnad!

 • Lucas Allmänt

  @MickeMM Det är vanligt WiFi som är aktuellt. Alltså det som finns hemma, på gymmet, flygplatsen, bussen osv. VoWiFi eller Wi-Fi-samtal innebär att ditt vanliga mobilsamtal kopplas upp via det WiFi-nätverk du är ansluten till. 

   

  Om du befinner dig på ett ställe med bra mobiltäckning kommer du inte uppleva någon egentlig vinst. Befinner du dig däremot på ett ställe där mobiltäckningen är dålig eller inte fungerar alls är vinsten att du kan ringa och SMSa precis som vanligt, så länge du har WiFi-anslutning. 

   

  I många nybyggda hus med energifönster osv är täckningen ofta dålig och man behöver stå nära ett fönster för att få täckning. Även utanför städer, exempelvis i fritidshuset, kan mobiltäckningen vara bristfällig. Om man då har ett WiFi-nät så ansluter mobilen då till din mobiloperatör via det. :)

 • Lucas Allmänt

  @Adnan Jag hoppas att Wi-Fi-samtal prioriteras högre, av en ganska enkel anledning. Det finns ställen där man önskar att man kunde ringa där täckningen inte alltid räcker till. VoLTE ger ju ingen "egentlig" vinst vad gäller täckningen i Sverige, eftersom vi har bra utbyggda 2G eller 3G-nät på 900-bandet. I andra länder ger ju LTE 800 en täckningsvinst i jämförelse med UMTS 2100, bland annat. 

   

  Om jag tror rätt så är nästa operatör att lansera detta Telia, sedan kommer Tele2 och Telenor relativt samtidigt. Tror att man i många hänseenden är ganska styrda av varandra eftersom tidigare lanseringar skett ganska mycket samtidigt. :)

 • Lucas Allmänt

  @Adnan Tack för det! 

   

  Tycker att det är lite tråkigt att man prioriterar det så lågt. De andra operatörerna verkar vara, av artikeln att döma, mer inne på att få igång det snabbare. Att man vill att det ska fungera bra är ju självklart - men att många andra operatörer fått igång det redan nu och det fungerar bra visar ju ändå att tekniken är mogen.

   

  Absolut bygger man ut mobilnätet - men det byggs ockås många nya lägenheter där inomhustäckningen är bristfällig.  Detta borde vara en del i att erbjuda mervärde för kunderna, skulle jag säga.

 • Lucas Allmänt

  I veckan så släppte ju Tre igång denna tjänst för kunderna med iPhones. Vet inte om det har hänt något nytt på den sidan hos Telenor, men det skulle ju vara lite kul med en uppdatering även härifrån?

   

  Även om WiFi-samtal kan ses som onödigt kan det ju vara en funktion som gör att man kan ringa på ställen där man inte kunna ringa tidigare. Oavsett hur pass bra täckning en operatör har överlag så finns det alltid platser där just den operatören inte har lika bra täckning, vilket då skulle kunna lösas med WiFi-samtal. Det är ju också något som kan få en kund att stanna kvar, trots att man kanske inte upplver optimal samtalstäckning på sin hemadress. Om man då istället kan ringa via sitt WiFi-nät kommer ju kund i slutändan inte märka av någon egentlig skillnad. :)

 • Lucas Teknisk Support

  Kollar man på Bredbandskollens karta verkar det se ut som att Tre och Telia erbjuder högst hastigheter i Trelleborg, samtidigt som Tele2 och Telenor ligger lägre. Handlar mest troligt om att Tele2 och Telenor inte byggt ut nätet ordentligt. Tyvärr satsar N4M (T2 + Telenors gemensamma nätbolag) främst på yttäckning och inte tillräckligt mycket på kapacitet. N4M ansvar för 2G och 4G-utbyggnad. I Trelleborg delar Telenor 3G-nät med Tre, dock har Tre byggt ut sitt egna 3G-nät där också.

   

  Kollar man på BBK-rapporten som släpptes i våras var Telenor den med lägst genomsnittshastighet i Skåne (15,2Mbit/s) och Tre den med högst (19,3Mbit/s). 

   

  Men vill också instämma i kören, det vorde snyggt om man själv kunde hålla koll på utbyggnaden!

 • Lucas Teknisk Support

  Detta hjälper inte problemet, men Uppsala är inte Telenors starka sida. Kapacitetsproblem med 2G och 4G-nätet finns samt är bekräftat av Telenors NOC. 3G-nätet man har här funkar däremot bra, men iom att man endast kör 3G på 2100MHz blir det ju ganska snabbt störningar om man är inomhus eller liknande.

  Skulle vara superbra om du kunde testa hur det fungerade med ditt simkort i en annan telefon. :)

 • Lucas Teknisk Support

  @Adnan - det ger i praktiken samma effekt. Skillnaden är bara hur man initierar återställningen. Om det fungerar att göra som vanligt, alltså ha telefonen igång och där trycka på återställ så fungerar det lika bra som att köra enligt guiden du länkade. :)

 • Lucas Teknisk Support

  @Adnan Skillnaden är att den du gör via iTunes lägger in själva systemfilerna igen. Den hämtar alltså hela mjukvaran och "ersätter" den befintliga. En återställning direkt via inställningarna i en iPhone hämtar inte mjukvaran igen utan rensar endast på användarfiler och inställningar. :)

   

  @Michael Det klassas dock som ett direktutbyte vid garanti och inte DOA - men för kund blir det i princip samma sak. Vet inte exakt hur det går till, är ett väldigt hemlighetsmakeri kring Apples rutiner - men kan tänka mig att Apple mer eller mindre har en lista på kända fel och om felet kunden beskriver lever upp till kriterierna för ett fel, så är det "ok" med ett direktutbyte. Är ju en SWAP-enhet man får vid ett sådant utbyte också, om det inte är återförsäljaren som tillåter att man byter hela saleskitet. Samma sak - men två olika saker. 

 • Lucas Teknisk Support

  Vill bara upplysa om att DOA är inget som officiellt finns på en iPhone. Vissa återförsäljare kör dock en liknande lösning, då står man dock själv för kostnaden. Därav är det inte säker att den kan bytas ut över disk, utan kan behöva skickas iväg till en verkstad.

 • Lucas Allmänt

  Halloj @Petter,

   

  självklart händer det saker hela tiden, men allt syns ju inte för oss användare. Den senaste påtaliga förändringen som jag ser det är Mitt Vimla 2.0 och en förändring av designen på sajten. Annars verkar det ju vara buggfixar för att rätta till problem som uppstått. Att ni nu kommer med Wywallet, flera abonnemang på samma mailadress osv ser jag som väldigt positivt och något som kommer kännas som nya funktioner och utveckling. :)

   

  Sättet som ni uppdaterar idag är det bra, viktigt att berätta även om små förändringar tycker jag. Hade dock varit kul med en lista på saker som ska göras som det bockas av i när det skett, lätt att hålla koll på samt vad ni har att komma framöver. Tänker då alltså på mer planerade förändringar. 

   

  Användarvänlighet i all ära, det behövs ju. Finns en del kvar där att jobba på - men mycket har ni nog koll på! Det jag kan tänka på spontant är beställningsflödet som skulle kunna snyggas till. Kolla på Tele2s exempelvis, det känns lite bättre uppbyggt. Snyggare att ha valen med fastpris eller 60 samtal/osv bredvid varandra istället för under varandra som det är nu. Tycker även att student/barn - valet borde vara en ruta man bockar i, istället för en annan flik. Kolla på Telias sida på valfri mobil, där är det en enkel ruta man bara klickar i om man är inom ett visst segment. 

   

  Får hoppas att ni har något kul på gång, för som det är nu har andra operatörer plockat era största USPar - vilket inte är bra. Behövs en nylansering eller något nytt som inte finns hos någon annan operatör i dagsläget för att kunna möta det. Ett bra exempel är ju Tre som avstannat en del i utvecklingen den senaste tiden - tills nu, när man börjat med hela "never stop sharing"-grejen och körde igång den med en nylansering och extra data för streaming. Tror Vimla skulle må bra av att göra lite samma grej, fast något annat då. :)

   

   

   

 • Lucas Allmänt

  För mig känns det lite som att Vimla avstannat i utvecklingen - det har inte hänt speciellt mycket nytt den senaste tiden. Abonnemangen är desamma, funktionerna som finns är desamma. Andra operatötrer tar efter vad Vimla hade unikt tidigare och USParna som fanns blir inte USPar längre.

   

  Tror att det finns några saker man måste tänka på när man sätter priser på abonnemang när man ändå blir klassad som en "lågprisoperatör", som det är nu saknas flera av dessa - som däremot Comivq och Hallon kör med. Vad det är, är självklart lite olika beroende på abonnemang:

   

  LITE SURF OCH LITE SAMTAL

  Detta måste vara billigt, om en kund vill ha lite samtal och lite surf så går man sällan efter täckning, service eller tjänster. Då ser man telefonen ofta som något som man "måste ha". Att då få 2GB surf, istället för 1GB hos en konkurrent med sama kampanj och samma pris (eller 1kr billigare om man ska vara väldigt petig) så gör det nog att många väljer den operatören istället.

   

  MITTEMELLAN SURF OCH SAMTAL

  Här är det inte lika viktigt att erbjuda ett lågt pris, men här vill man ha mycket för pengarna. Fria samtal, SMS och MMS brukar uppskattas. Surfen ska räcka, typ 4-5GB/månad - mer behövs inte eftersom det ofta finns tillgång till WiFi och man klarar att begränsa sig om det behövs. Prismässigt ligger Vimla bra till här idag - men det saknas en riktig USP för att det ska bli populärare än exempelvis Hallons eller Comivqs alternativ.

   

  MYCKET AV ALLT

  Här ska allt ingå och det ska gärna finnas surf så att det blir över. Här spelar priset mindre roll, men desto viktigare är det med täkning, extra tjänster som ingår osv. Här krävs ofta mer än 10GB, även om det inte används är det skönt med "för mycket". Priset spelar egentligen mindre roll här för de som är väldigt krävande - men det är ju alltid trevligt att inte betala jättemycket. Här är det viktigt med mycket USPar för att få en kund, alternativt ett lågt pris. Täckning, tillgänglig kundtjänst och gärna något extra. 

  --------

   

  Jag ser det som att Vimla klarar sig helt okej i delen för småanvändare och även bra i mellan-delen. I stor-delen så är det däremot värre, som redan varit uppe. Att det är påväg en förändring är ju alltid bra det också - men tråkgit att det inte skett ännu och att det inte verkar som att det ska ske på ett tag till. 

   

  För att plocka kunder och bli mer konkurrenskraftigt behövs det nog USPar från de stora operatörerna, om målet inte är att vara billiga. Tre har ju 70GB surf för musikstreaming, Telenor har kundtjänst som är öppen dygnet runt, Telia har Telia WiFi och Tele2 har mycket surf för pengarna - detta är ju några av operatörernas USPar, finns självklart fler. Varför ska man välja en operatör som har mindre tillgänglig kundservice - kortare öppettider och som inte är tillgänglig via telefon, väldigt lik täckning som Comviq och knappt något "extra" som ingår. Kanske ett extra surfsimkort, som ingår i abonnemanget om man behvöer det till sin platta eller så? 

   

  Låter säkert väldigt hård - inte meningen, men det är vad jag tycker. Gillar Vimla och vill att det ska gå riktigt ritkigt bra, men saknas ju en del idag känner jag. Kan också tillägga att jag värderar inte priset speciellt högt alls, utan jag är en sån som gärna betalar mer för att det ska räcka - har idag 3 med 105GB surf varje månad för 750kr/månad använder knappt 40GB, så skulle ju kunna komma ner i pris - men har gärna så det räcker. Förstår också absolut om ni inte riktar in er på storsurfare som mig, men som tidigare varit uppe i trånden så brukar vi storförbrukar betala mer - om vi får mer och då också kanske ersätta er för de mindre abonnemangen där marginalerna är mindre.

 • Lucas Arkivet

  Tyvärr så är det inte gratis att erbjuda rabatt på en musiktjänst. Telia har ju investerat i Spotify och Spotify tjänar en del på att Telia är ensamma om att erbjuda just deras tjänst. Samma sak är det säkert med Tre och Deezer, att Deezer tjänar på att enbart kunna erbjudas via Tre. 

   

  Att erbjuda en tjänst rabatterat gör ju att operatören i fråga måste kunna kompensera upp förlusten. Säg att 10.000 kunder skaffar en musiktjänst med 20kr rabatt varje månad - då tjänar ju bolaget som driver tjänsten 200.000kr mindre varje månad, då måste ju operatören på något sätt få det att kompenseras upp på något sätt. Kanske via mer marknadsföring eller liknande.

   

  Ser hellre att en "operatör" som Vimla satsar på ett lägre pris istället för massa extra tjänster från externa bolag. Är ju mer prisvärt att köra Vimlas 3GB-abonnemang med fria samtal (299kr totalt), än att välja exempelvis Telia med 4GB och därefter lägga till Spotify (398kr/månad)

 • Lucas Idéer

  Tycker att frågeställningen är lite konstig. Vad skulle man förlora på en övergång till Telenors röstbrevlåda? Inget vad jag kan förstå, verkar ju bara vara fler funktioner som redan har efterfrågats i forumet sedan tidigare. 

   

  Att kalla den något annat än bara röstbrevlåda förstår jag inte heller ritkigt grejen med? Eller kommer man att få välja vilken man vill ha? Annars är det väl bara att säga att man kört igång en ny röstbrevlåda med mer funktionalitet, samma som finns om man har ett Telenor-abonnemang.

 • Lucas Arkivet

  @MikaelE hos både Telia och Tre kan man ha andra användare och fakutrakonton beroende på vem som använder det. Det är dock i slutändan den person som abonnemanget står på, som är ansvarig för betalningarna osv. Samma sak på Telenors familjeabonnemang.

   

  Men rimligtvis så ska ju den som är ansvarig för abonnemanget synas på sidan, tycker jag åtminstone. 

 • Lucas Arkivet

  Tycker att idén är riktigt bra. Men tyvärr ser nog marknaden inte riktigt ut så. De som inte heller surfar så mycket, behöver ju inte heller så mycket data. Vilket då inte gör det speciellt nödvändigt att erbjuda obegränsad surf, egentligen. Lite tråkigt, absolut. 

   

  Personligen tycker jag att Vimlas erbjudande är bra som det ser ut idag, om man inte surfar speciellt mycket. Är man däremot en sådan som surfar mer, lämnar det en del att önska. 

 • Lucas Teknisk Support

  @maczii Hej,

   

  ditt problem låter som att något knasar med telefonen tillsammans med simkortet. Om möligt, testa ditt simkort i en annan telefon för att se om problemet kvarstår. Om möjligheten till det inte finns, vore det bra om du beställde ett nytt simkort från Vimla för att testa med det.

   

  Chansen finns ju tyvärr att Telenor kan ha riktat om masten, sänkt effekten eller att den rentav inte fungerar som den ska. Detta gör ju då att du kan bollas runt bland olika master. 

   

  @Michael Att tillägga är att Telenor också använder 800 numer som en frekvens man satsar mycket på och som finns i stora delar av Sverige nu. :)

 • Lucas Arkivet

  Om jag förstår det rätt, så innebär det alltså att den överblivna kostnaden får användas till grejer som inte ingår i abonnemanget? :)

 • Lucas Arkivet

  Detta skulle göra Vimla ännu mer konkurrenskraftigt. Med Hallon har du ju samma priser i Danmark som i Sverige. Perfekt för pendlare där alltså. Hallon är ju då också mycket mer prisvärt än Tre vad gäller data. Så det borde ju funka för Vimla också. Om man inför detta tycker jag inte attman ska krångla till det, utan då borde vara samma datapott i Sverige som där. Annars kommer kunder bli förvirrade när det inte går att surfa mer, trots att de kanske har data kvar.