• Lucas Abonnemang

  Hej!

   

  Testa att nollställa dina nätverksinställningar i din iPhone:

  Inställningar -> Allmänt -> Nollställ -> Nollställ nätverk.

   

  Observera att detta tar bort dina sparade WiFi-nätverk. 

   

  Prova nu igen! Ibland kan det krångla till sig med alla APN-inställningar (surfinställningar) när man byter simkort och operatör. :) 

 • Lucas Allmänt

  Detta är välkommet! Speciellt om man hamnar på ett äldre tåg som saknar en repeater.

  Det viktigaste känner jag dock är samtalen som måste lösas. Att surfen inte fungerar lika bra som stillastående går jag med på - men att samtal bryts är inte helt okej känner jag.

  Telia och 3 kan ju köra med 3G 900 längs järnvägarna. Får hoppas att Tele2 och Telenor förbättrar sitt 2G 900 längs järnvägarna i samband med denna utbyggnad!

 • Lucas Allmänt

  @MickeMM Det är vanligt WiFi som är aktuellt. Alltså det som finns hemma, på gymmet, flygplatsen, bussen osv. VoWiFi eller Wi-Fi-samtal innebär att ditt vanliga mobilsamtal kopplas upp via det WiFi-nätverk du är ansluten till. 

   

  Om du befinner dig på ett ställe med bra mobiltäckning kommer du inte uppleva någon egentlig vinst. Befinner du dig däremot på ett ställe där mobiltäckningen är dålig eller inte fungerar alls är vinsten att du kan ringa och SMSa precis som vanligt, så länge du har WiFi-anslutning. 

   

  I många nybyggda hus med energifönster osv är täckningen ofta dålig och man behöver stå nära ett fönster för att få täckning. Även utanför städer, exempelvis i fritidshuset, kan mobiltäckningen vara bristfällig. Om man då har ett WiFi-nät så ansluter mobilen då till din mobiloperatör via det. :)

 • Lucas Allmänt

  @Adnan Jag hoppas att Wi-Fi-samtal prioriteras högre, av en ganska enkel anledning. Det finns ställen där man önskar att man kunde ringa där täckningen inte alltid räcker till. VoLTE ger ju ingen "egentlig" vinst vad gäller täckningen i Sverige, eftersom vi har bra utbyggda 2G eller 3G-nät på 900-bandet. I andra länder ger ju LTE 800 en täckningsvinst i jämförelse med UMTS 2100, bland annat. 

   

  Om jag tror rätt så är nästa operatör att lansera detta Telia, sedan kommer Tele2 och Telenor relativt samtidigt. Tror att man i många hänseenden är ganska styrda av varandra eftersom tidigare lanseringar skett ganska mycket samtidigt. :)

 • Lucas Allmänt

  @Adnan Tack för det! 

   

  Tycker att det är lite tråkigt att man prioriterar det så lågt. De andra operatörerna verkar vara, av artikeln att döma, mer inne på att få igång det snabbare. Att man vill att det ska fungera bra är ju självklart - men att många andra operatörer fått igång det redan nu och det fungerar bra visar ju ändå att tekniken är mogen.

   

  Absolut bygger man ut mobilnätet - men det byggs ockås många nya lägenheter där inomhustäckningen är bristfällig.  Detta borde vara en del i att erbjuda mervärde för kunderna, skulle jag säga.

 • Lucas Allmänt

  I veckan så släppte ju Tre igång denna tjänst för kunderna med iPhones. Vet inte om det har hänt något nytt på den sidan hos Telenor, men det skulle ju vara lite kul med en uppdatering även härifrån?

   

  Även om WiFi-samtal kan ses som onödigt kan det ju vara en funktion som gör att man kan ringa på ställen där man inte kunna ringa tidigare. Oavsett hur pass bra täckning en operatör har överlag så finns det alltid platser där just den operatören inte har lika bra täckning, vilket då skulle kunna lösas med WiFi-samtal. Det är ju också något som kan få en kund att stanna kvar, trots att man kanske inte upplver optimal samtalstäckning på sin hemadress. Om man då istället kan ringa via sitt WiFi-nät kommer ju kund i slutändan inte märka av någon egentlig skillnad. :)

 • Lucas Teknisk Support

  Kollar man på Bredbandskollens karta verkar det se ut som att Tre och Telia erbjuder högst hastigheter i Trelleborg, samtidigt som Tele2 och Telenor ligger lägre. Handlar mest troligt om att Tele2 och Telenor inte byggt ut nätet ordentligt. Tyvärr satsar N4M (T2 + Telenors gemensamma nätbolag) främst på yttäckning och inte tillräckligt mycket på kapacitet. N4M ansvar för 2G och 4G-utbyggnad. I Trelleborg delar Telenor 3G-nät med Tre, dock har Tre byggt ut sitt egna 3G-nät där också.

   

  Kollar man på BBK-rapporten som släpptes i våras var Telenor den med lägst genomsnittshastighet i Skåne (15,2Mbit/s) och Tre den med högst (19,3Mbit/s). 

   

  Men vill också instämma i kören, det vorde snyggt om man själv kunde hålla koll på utbyggnaden!

 • Lucas Teknisk Support

  Detta hjälper inte problemet, men Uppsala är inte Telenors starka sida. Kapacitetsproblem med 2G och 4G-nätet finns samt är bekräftat av Telenors NOC. 3G-nätet man har här funkar däremot bra, men iom att man endast kör 3G på 2100MHz blir det ju ganska snabbt störningar om man är inomhus eller liknande.

  Skulle vara superbra om du kunde testa hur det fungerade med ditt simkort i en annan telefon. :)

 • Lucas Teknisk Support

  @Adnan - det ger i praktiken samma effekt. Skillnaden är bara hur man initierar återställningen. Om det fungerar att göra som vanligt, alltså ha telefonen igång och där trycka på återställ så fungerar det lika bra som att köra enligt guiden du länkade. :)

 • Lucas Teknisk Support

  @Adnan Skillnaden är att den du gör via iTunes lägger in själva systemfilerna igen. Den hämtar alltså hela mjukvaran och "ersätter" den befintliga. En återställning direkt via inställningarna i en iPhone hämtar inte mjukvaran igen utan rensar endast på användarfiler och inställningar. :)

   

  @Michael Det klassas dock som ett direktutbyte vid garanti och inte DOA - men för kund blir det i princip samma sak. Vet inte exakt hur det går till, är ett väldigt hemlighetsmakeri kring Apples rutiner - men kan tänka mig att Apple mer eller mindre har en lista på kända fel och om felet kunden beskriver lever upp till kriterierna för ett fel, så är det "ok" med ett direktutbyte. Är ju en SWAP-enhet man får vid ett sådant utbyte också, om det inte är återförsäljaren som tillåter att man byter hela saleskitet. Samma sak - men två olika saker.