Klistrad tråd Tutorial

Surf-frågor - Den stora tråden

 • 7 October 2021
 • 89 svar
 • 8340 visningar
Surf-frågor - Den stora tråden
Användarnivå 4
Emblem +27

I den digitala wwwärlden är surfen vårt bränsle - vi dyker in i nya dimensioner, vi breddar våra kunskaper och vi knyter nya vänskapsband. Vi har blivit så pass vana vid att allt det här flyter på fint och problemfritt, så när stunden kommer och surfen helt plötsligt krånglar eller tar slut så vet vi ofta inte vad vi ska göra eller vad det beror på.


Om du finner dig i den situationen just nu så har du helt klart hittat rätt. I den här forumtråden så förklarar vi de vanligaste problemen och lösningarna som handlar om just surfproblem. Skulle du uppleva en typ av strul som vi inte har tagit upp här så är du supervälkommen att kommentera tråden och så hjälps vi åt att hitta lösningen.

 

Ingen anslutning


Har du testat att gå in på flera olika hemsidor utan resultat samt ifall du inte heller kan mäta surfhastigheten via bredbandskollen.se så är din surf inte igång alls. Det som du då behöver göra är följande:

 1. Starta om din telefon.

 2. Stäng av och sätt på mobildata.

 3. Säkerställ att dina APN-inställningar är korrekt angivna. Här kan du läsa mer om vad APN-inställningar innebär samt hur du hittar guiden för just din telefon.

 4. Testa SIM-kortet i en annan telefon.

 :exclamation:Skulle det inte fungera i din egen telefon men det fungerar i den andra, så är det sannolikt dina APN-inställningar som inte stämmer och då kan du posta dem i APN-tråden som du hittar HÄR och så kikar vi på det tillsammans. Skulle det däremot inte fungera i någon av telefonerna så behöver du kontakta vår support så att vi kan undersöka det.:exclamation:

 

Specifik app som inte funkar

 

Om surfen fungerar fint i webbläsaren och alla appar jobbar på som de ska förutom specifikt en app så beror det oftast på att man har råkat stänga av mobildata för appen. Det är enkelt att kolla upp det i mobilens inställningar och där går det såklart också att aktivera mobildatan igen.

Är mobildata redan aktivt och appen ändå inte går att använda så är det klokt att uppdatera appen ifall en uppdatering är tillgänglig. Skulle det trots allt ändå inte fungera så kontakta apptillverkaren.

 

Låg hastighet 

 

Låg surfhastighet brukar för det mesta märkas av på så vis att webbsidor inte hinner laddas klart innan webbläsaren får timeout eller att video som vanligtvis spelas upp utan problem helt plötsligt inte rullar på som den ska.

Att din surf slår över till låg hastighet kan bero på två olika grejer:
 

Slut på surf

När din surf för månaden är slut så kan du fortsätta att surfa i en begränsad hastighet. Denna hastigheten är myyycket långsammare än den vanliga hastigheten som du har när du fortfarande har kvar surf, vilket kan innebära att vissa appar inte längre fungerar eller att webbläsaren hinner få timeout innan sidan laddas klart.

:arrow_right: Lösningen i det här fallet är att du antingen köper extrasurf via SMS:et som du har fått i samband med att din surf tog slut eller att du uppgraderar ditt abonnemang. Om du vill uppgradera ditt abonnemang så går du in på ditt Mitt Vimla > Ändra abonnemang och väljer din nya surfnivå.
 

P.S. När du uppgraderar din surfnivå så får du direkt tillgång till mellanskillnaden i surfen. Det innebär också att du betalar för mellanskillnaden i kostnaden i samband med nästa månadsavgift. 

 

Försämrad täckning

När täckningen strular så är det inte alltid bara samtal och SMS som påverkas utan även surfen. Det kan ibland innebära att hastigheten blir försämrad och då är det superbra att testa att låsa telefonen till 3G för att se ifall den då förbättras på platsen.

I en Android:

Gå till inställningar.
Välj anslutning.
Välj mobilnätverk.
Välj nätläge.
Välj endast 3G.

I en iPhone:

Välj Inställningar.
Välj Mobilnät.
Välj Alternativ för mobildata.
Välj Röst och data.
För att aktivera 3G, välj 3G.

Blir hastigheten ändå inte bättre så är det toppen att testa SIM-kortet i en annan telefon för att se ifall det blir någon skillnad.
 

 :exclamation:Skulle det inte bli bättre i en annan telefon samt ifall det kanske också är fler på samma plats som upplever strul med hastigheten så behöver du kontakta vår support för fortsatt hjälp i en felsökning. Samla då gärna exempel på hastighetsmätningar via bredbandskollen.se och notera var du befinner dig när hastigheten är låg och ifall det är skillnad från plats till plats.:exclamation:

 

Varför är surfen slut?


Om du mestadels har varit ansluten till ett WiFi eller ifall dina surfvanor inte har förändrats på sistone så är det självklart att denna frågan dyker upp när du helt plötsligt får ett SMS mitt i månaden om att din surf har tagit slut. 

Att surfen förbrukas snabbare än vanligt brukar i många fall bero på att:

 

 • Anslutningen till ditt WiFi-nätverk är inte tillräckligt stabil. Det kan se ut som att du - när du är hemma, på jobbet eller på caféet - är ansluten till ett WiFi medan din mobil i själva verket förbrukar mobildata.

  Det här kan såklart ändras med tiden beroende på stabiliteten på nätverket så att det tidigare har fungerat fint med ditt WiFi är inte en garanti för att det ska fortsätta att fungera problemfritt.
   

 • Streamandet drar mer surf än vad du tror. Det här gäller all form av streaming - videoklipp, filmer, musik, appar, spel - kort sagt, allting som du tittar på, spelar på eller lyssnar på som inte redan ligger som en sparad fil i din mobil. 

  Som ett exempel så drar en timmes videotittande på YouTube ca 1,5 GB surf om du streamer video med 720p-kvalité. Video i ännu högre kvalité kan dra uppemot 7 GB surf i timmen.
   

 • Bakgrundsaktiviteter drar surf. Har du t.ex. aktiverat automatiska uppdateringar av dina appar så kommer surf att förbrukas även ifall din mobil ligger stilla på soffbordet.

  Utöver automatiska uppdateringar av appar så gäller det här även platstjänster samt appar som du har lämnat utan att stänga dem. Även små saker som att ta emot notifikationer från appar förbrukar surf eftersom det också är en hämtning av information som kräver surf.
   

Vad kan jag göra för att surfen ska räcka hela månaden?

 

Vi kan aldrig lova att din befintliga surfpott ska räcka hela månaden eftersom det är helt avgörande hur du använder din mobil och därmed även din surf.

Ett par grejer som är bra att göra för att surfen ska räcka så länge som möjligt är dessa:

 

 • Stäng av mobildata när du är ansluten till ett WiFi. På så vis kan du tvinga mobilen att använda sig av WiFi-nätverket även fast den kanske hellre skulle välja mobilsurfen om den vid tillfället är mer stabil.

 • Kika i din telefons inställningar för att ta reda på vilka appar och aktiviteter som drar mest surf. Skulle det vara så att en specifik app drar mycket mer surf än vad du är villig att offra - stäng av mobildata för specifikt den appen och begränsa användandet till de stunder då du är uppkopplad till ett WiFi.

 • Om du streamar mycker film eller musik - se över ifall det är möjligt att ladda ner filmerna eller spellistorna direkt i apparna så att du sen kan njuta av dem i offline-läget.

 • Stäng av automatiska uppdateringar av appar och uppdatera bara apparna när du är ansluten till ett WiFi.
   

 :arrow_down:  Sitter du på ett riktigt dundertips som vi inte redan har listat här ovan? Dela jättegärna med dig av det här i tråden och så blir vi alla surfsmartare tillsammans! :surfer::sparkles:


89 svar

Hej @Amanda_Vimla 

Jag har över 100 GIG data kvar på mitt abonnemang. Så det är inte bristen på data som är problemet. Det är något mellan min telefon och ert nät/system. 

Det är konstigt att jag måste ändra inställningen mot erat nät och sedan ändra tillbaka för att få till datatrafiken igen. Nu har det även börjat att spöka med samtalen. Jag sitter i Lundbjörken och missar samtal. Ser det genom att jag får SMS om att jag har missat samtal, men inget står det i samtalsloggen. 

 

//jörgen 

 

Användarnivå 4
Emblem +27

@Jörgen Gröhn,

Jag förstår! Detta är något som vår support behöver undersöka så att vi kan hjälpa dig 😊

Hej. Har gjort ett x antal tp test och ligger i snitt under 1mb/s både upp och ner. Vad är problemet?! Har en Samsung note 10 plus. 

 

 

Hej! Jag har problem med nerladdnings/uppladdningshastigheten sen ungefär en vecka sedan. Jag har surf kvar, men har tyvärr inte möjlighet att prova simkortet i en annan telefon.

Det går knappt att surfa, typ som jag skulle tro att bara utan surf är. Men som sagt så har jag surf kvar på mitt konto. Kan ni hjälpa mig?

MVH

Martin

 

Användarnivå 2
Emblem +2

Hejsan @Aerwynne!

Okej, det var inte bra! Det kollar vår support gärna på tillsammans med dig då vi inte hanterar supportärenden via forumet. Du hittar supporten här:
Mail: hej@vimla.se
Chatt: vimla.se/chatt (sommaröppet vardagar mellan 12:30-16:30).

Hej!

Mitt internet har blivit segt , allt tar långt tid att ladda. Har gjort test och det visar 0.4 både uppladdning och nerladdning så ska det ju inte vara ? Snälla behöver hjälp med detta. Har startat om mobilen 100 gånger. 

[Flyttad till Surf-frågor - Den stora tråden]

Användarnivå 2
Emblem

Hej!

Mitt internet har blivit segt , allt tar långt tid att ladda. Har gjort test och det visar 0.4 både uppladdning och nerladdning så ska det ju inte vara ? Snälla behöver hjälp med detta. Har startat om mobilen 100 gånger. 

Det bästa är nog att kontakta Vimlas kundtjänst på måndag när de öppnar igen.

Lika här! Sjukt segt 4g

Användarnivå 4
Emblem +27

Hej @Jannie Wulff och @Patrik Östlund,

Kika gärna i guiden i trådstarten för att se ifall något av tipsen hjälper. Funkar inte det så kontakta vår support i chatten (vardagar kl 9-16), så hjälper vi er! 😊

Hej! Jag har en fråga. Jag fick veta att min surf är förbrukat, och jag valde att stänga mobildata helt. Efter några dagar kollar jag på mitt Vimla kontot och det visar att jag hade fortfarande förbrukat surf under dem dagarna. Det är omöjligt om inte Vimla lägger på förbrukning utan att vi använder det. Jag trodde det var skum när de sa att jag förbrukade 6-8G per månad. Innan jag hade Vimla, hade jag förbrukat alltid under 2 G per månad, och jag har inte ändrat mina vanor. Kan någon svara på min fråga om ”hur är det möjligt att de säger att jag förbrukade data om data är stängt på mobilen?”

Mvh

[Flyttad till Surf-frågor - Den stora tråden]

Användarnivå 4
Emblem +27

Hej @Mihaela,

Det låter konstigt! Hör av dig till vår support så ska vi undersöka det omedelbums.

Chatt: vimla.se/chatt (vardagar mellan 12:30-16:30)
Mejl: hej@vimla.se

Användarnivå 5
Emblem +2

Vette fanken var jag skulle ställa frågan någonstans, så jag skriver här. Flytta om det är fel, hehe.

Stödjer Vimla 2G ( GSM-frekvens: GSM 900/1800 MHz ).

Jag vet att 3G är på väg ut, men hur är det med 2G?

Ska köpa en GPS-tracker åt min kära mor och den stödjer bara 2G.

 
Användarnivå 2
Emblem

Vette fanken var jag skulle ställa frågan någonstans, så jag skriver här. Flytta om det är fel, hehe.

Stödjer Vimla 2G ( GSM-frekvens: GSM 900/1800 MHz ).

Jag vet att 3G är på väg ut, men hur är det med 2G?

Ska köpa en GPS-tracker åt min kära mor och den stödjer bara 2G.

 

Ja, Vimla stödjer fortfarende 2G.

Kolla täckningskartan där din mor bor: https://vimla.se/tackningskartan/

Dock kommer alla telebolag stänga av 2G om få år (c:a 2025).

Användarnivå 5
Emblem +2

Vette fanken var jag skulle ställa frågan någonstans, så jag skriver här. Flytta om det är fel, hehe.

Stödjer Vimla 2G ( GSM-frekvens: GSM 900/1800 MHz ).

Jag vet att 3G är på väg ut, men hur är det med 2G?

Ska köpa en GPS-tracker åt min kära mor och den stödjer bara 2G.

 

Ja, Vimla stödjer fortfarende 2G.

Kolla täckningskartan där din mor bor: https://vimla.se/tackningskartan/

Dock kommer alla telebolag stänga av 2G om få år (c:a 2025).

Tack så hjärtligt!
Hade ingen tanke på täckningskartan.
Två år är helt okej, så kan vimla erbjuda det i två år så är jag absolut nöjd.

Tack för hjälpen Rune.

Svara