Bortglömd pinkod på simkortet?

  • 5 mars 2018
  • 14 svar
  • 25 visningar

Jag har på något vis lyckat stänga av krav på pinkod på simkort när lur startar, men jag kan samtidigt inte lägga tillbaka pinkoden som jag vill då jag samtidigt glömt den.

Måste jag beställa nytt sim för att få ny pinkod? Jag har inte heller kvar puk-kod så jag kan inte använda den till att återställa något.


14 svar

Användarnivå 6
Emblem

I och med att du tagit bort PIN så är det fritt fram att lägga in vilken kod du vill.

Användarnivå 6
Emblem

PUK står förresten inne på Mitt Vimla under inställningar.

Användarnivå 4
Emblem

@Asawi

Det går aldrig att ta bort en PIN-kod, bara byta. Med hjälp av PUK-koden går det att skriva över den gamla PIN-koden.

Användarnivå 6
Emblem

@Borjeg Möjligt att den inte tas bort, men den avaktiveras definitivt på ett sätt som ligger lagrat på själva SIM-kortet. Jag har "tagit bort" det på mina privatkort och har det kvar på jobb-SIM. Oavsett vilken enhet jag stoppar in de respektive SIM-korten i frågas det vid omstart alltid efter PIN på jobb-SIM men inte på privata. Vill jag sätta PIN på något kort där det är avaktiverat är det fritt fram att sätta valfri kod utan att veta den gamla avaktiverade. Så I PRAKTIKEN är den borttagen.

Behövs ingen PUK-kod till detta. PUK-koden behövs först när man slagit fel PIN ett antal gånger ocg behöver låsa upp kortet.

Användarnivå 4
Emblem

Jo PUK-koden behövs i TS fall. Han har ju glömt PIN-koden, och då krävs PUK-koden för att ändra på något i detta sammanhang.

Följdfråga, behöver jag "låsa" kortet innan jag kan mata in puk-kod? Jag hittar ingen plats att mata in puk-kod direkt.

Användarnivå 6
Emblem

@Smetad_Anarkist Om kortet inte är låst behöver du inte PUK-koden alls. Då går du bara in på "säkerhet" eller nåt liknande på mobilen och leter efter någor där det står SIM-lås eller liknande.

Användarnivå 6
Emblem

För att hitta var man ställer in SIM-lås kan det vara bra att använda sökfunktionen i inställningsmenyn eftersom det kan ser väldigt olika ut på olika mobiler. Gå in i "inställningar" och skriv "SIM" så skulle jag tro att det dyker upp något lämpligt. Annars får man prova att skriva t.ex. "SIM lock" eller motsvarande på det språk man har (jag har engelska på mina enheter så jag vet inte vad det står på svenska).

Användarnivå 4
Emblem

@Asawi

Det hjälper inte, eftersom han ju glömt bort PIN-koden. Då krävs ALLTID att man använder PUK-koden för att ändra på något som har med PIN-koden att göra.

Alla PIN-kodsfuktioner är naturligtvis låsta om man inte känner till PIN-koden. Det är ju bl.a. just därför PUK-koden finns, för att gå förbi den bortglömda PIN-koden.


Användarnivå 4
Emblem

Med hjälp av PUK-kod:

  • 1. Ange felaktig PIN-kod tre gånger
  • 2. Knappa in din PUK-kod
  • 3. Ange en ny PIN-kod med fyra siffror
Användarnivå 6
Emblem

@Borjeg Jag tolkar det inte som att något är låst. Tvärtom står det i första posten att låset tagits bort (citat: Jag har på något vis lyckat stänga av krav på pinkod på simkort...) och TS vill sätta nytt lås. Senare återkommer TS och undrar om SIM måste låsas först. Och på detta svarar jag, helt korrekt, att OM DET INTE ÄR LÅST behövs ingen PUK.

Möjligen tolkar jag fel, men utifrån min tolkning är mina svar helt korrekta. Är PIN-kod inaktiverad på SIM-kortet är det helt fritt fram att sätta helt valfri PIN och man behöver absolut inte känna till den gamla koden.

Du tolkar det som att SIM-kortet är låst med pin-kod. Utifrån den tolkningen är dina svar korrekta.

Men när jag begär att få använda pinkod igen så ber telefonen att jag anger pinkoden jag lyckats stänga av. Om jag anger fel pinkod så låses simkortet.

Användarnivå 6
Emblem

@Smetad_Anarkist OK. Då bör det som @Borjeg skriver funka. Eftersom du har PUK är det ingen fara att låsa SIM-kortet.

Användarnivå 6
Emblem

När SIM-kortet sen blivit låst kommer det upp att du ska ange PUK, precis som @Borjeg beskriver.

Svara