Vart tog den fria datan vägen

  • 10 December 2014
  • 0 svar
  • 9 visningar

Användarnivå 5
Emblem +4
  • Head of Support & Community
  • 1513 svar

Vi har fått många frågor angående datamängden i abonnemanget och önskningar om obegränsad mängd data så jag tänkte att jag skulle försöka förklara varför det idag inte längre är någon operatör i Sverige som erbjuder fri surf.

 

Mobil dataförbrukning i Sverige

 

Det är svårt att jämföra länder med säkerhet men Sverige är i toppen bland de länder som förbrukar absolut mest mobil data i hela världen.

 

 

Den mobila dataförbrukningen i Sverige har fullkomligt exploderat sedan vi började använda smartphones och surfplattor och idag förbrukar 15 hushåll mer datatrafik än hela Internet gjorde 1995. Att förbrukningen ökar är en kombination av att vi använder oss mer och mer av dataintensiva tjänster som Netflix och SVTPlay samtidigt som mobilnäten i Sverige har fått sig en rejäl hastighetsökning i och med LTE-tekniken (4G) som nu finns tillgänglig för alla med en 4G-telefon. Många tänker inte på att streama en film drar så mycket som 20 gånger mer data än att t.ex. surfa på Facebook.

 

Eftersom alla använder mer och mer data blir belastningen på mobilnäten större för varje dag som går och om det inte skulle sättas en begränsning i förbrukningen skulle näten snabbt bli överbelastade viket skulle innebära en sämre upplevelse för alla. Därför är det inte heller så konstigt att både Telenor, Telia och Tele2 nu miljardsatsar på just sina nät.


Svar

Var först med att svara!

Svara