Lite perspektiv på det hela

  • 24 August 2015
  • 0 svar
  • 12 visningar

Användarnivå 5
Emblem +4
  • Head of Support & Community
  • 1513 svar

 

IMG_0227.jpg

 När jag började med mobiltelefoni i mitten på 80-talet så var detta en verklig lyx. Kungliga Televerket stoltserade med nyheter om utbyggnaden av master längs E4. På den tiden sålde jag mobiltelefoner och såg till att mina kunder fick dem monterade, själva enheten monterades i bagaget och kablage drogs fram till luren som monterades i bilens instrumentbräda. Hål borrades för antennen där bak på bilen. När sedan 900-bandet togs i bruk och antennerna blev kortare monterades dessa på taket på den nyinköpta bilen. Hela kalaset gick löst på ca 27000kr, inklusive moms men ändock lite skillnad från dagens priser, med tanke på penningvärdet för femton eller tjugo år sedan.

 

 

Det hela tog riktig fart när 900-bandet togs i bruk och handhållna telefoner kom ut på marknaden. Inga handhållna telefoner var godkända för 450-systemet, dock kunde jag själv stoltsera med detta (även om den inte var godkänd).

Teleabonnemangen var enkla, sex kronor i minuten och då ingick allt! Men man kunde ringa billigare på kvällar och nätter samt helger. När jag fick mitt Europolitan abonnemang så kunde man just ringa för det facila priset av (om jag minns rätt) fyra kronor i minuten efter klockan 19.00 på kvällen. Efter något år började Europolitan laborera med abonnemangen, lite olika fasta avgifter beroende på hur mycket man ringde. Men hur man än räknade och vred på siffrorna så kom man inte undan med mindre än femhundra i månaden. I praktiken hade man räkningar på mellan tusen och femtonhundra kronor varje månad.


Detta ger lite perspektiv på det man idag som Vimlamedlem läser på bla forumet. Dagens Vimla abonnemang är alltså en bråkdel i kostnad av tidigare erfarenheter för en gammal man. Ta exempelvis Vimlas 60/600 abonnemang, 60-samtal hur långa som helst för hundralappen i månaden och dessutom surf, något som knappast existerade för ett antal år sedan. Tanken att jämföra ett mobilabonnemang med en ”fika på stan” slog mig när jag för någon vecka sedan fikade för 72kr på stan, och det var utan att man jämrade sig. Man får alltså ett mobilabonnemang med samtal, sms och surf för några tior mer än en fika på stan! Att gå upp från Vimlas 60/600 till helt fria samtal o sms kostar alltså mindre än en fika per månad eller mindre än två kronor/dag, ganska otroligt vilken utveckling man varit med om! Mobilabonnemangen billigare och fikan betydligt dyrare än för femton år sedan.

Själv tror jag nu eller i en snar framtid att vi nått smärtgränsen vad gäller priser på abonnemang. Det blir nya landvinningar genom förbättrad teknik som innebär ständig utveckling och uppdatering av näten, till ständiga kostnader för operatörerna. Operatörerna behöver tjäna pengar för att klara av dessa investeringar som ligger i framtiden.

Vimlas fria samtal o fria sms samt 1GB surf kostar alltså fem kronor per dag, för det kunde jag inte ringa en minut per dag!

En liten broms och eftertanke.

 

@svenerikols

 

PS. Det skall bli kul att träffa er i Helsingborg på lördag!


Svar

Var först med att svara!

Svara