Eriks SIM-skola

  • 10 December 2014
  • 0 svar
  • 101 visningar

Användarnivå 5
Emblem +4
  • Head of Support & Community
  • 1513 svar

Sen Apple gav sig in på marknaden för mobiltelefoner har mycket hänt. Mängden smartphones ökar stadigt för varje år och det blir allt ovanligare att se någon med en ”dumb-phone”. Trots att telefonerna i sig blir allt större så är det en viktig komponent i dem som blir allt mindre: SIM-kortet. Det är framförallt är Apple som påtvingat marknaden att anpassa sig till allt mindre plastbitar som blir allt svårare att hålla reda på. Men vad är det som har hänt sen SIM-kortet var stort som ett kreditkort till dagens nagelstora kort?

Vad är ett SIM-kort – den korta versionen
Ett SIM (Subscriber Identity Module) är helt enkelt ett sätt för användaren att identifiera sig mot mobilnätet för att berätta vem det är som vill använda nätet. På kortet finns en massa information och ett gäng roliga förkortningar:

ICCID (Integrated Circuit Card Identifier) – Ett unikt nummer för varje SIM-kort
- IMSI (International Mobile Subscriber Identity) – Ett unikt nummer som identifierar dig som användare i mobilnätet
- PIN (Personal Identification Number) – En personlig kod för att låsa upp SIM-kortet
- PUK (PIN Unlock Key) – Ännu en kod för att låsa upp SIM-kortet om du slagit fel PIN för många gånger

Utöver de här förkortningarna som man kan ha kommit i kontakt med tidigare finns en del annat som sköter kommunikationen med mobilnätet. Varje operatör har specifika SIM-kortsprofiler som gör att en användare bara kan använda kortet i just deras nät. Att det går att använda ditt kort utomlands beror på överenskommelser med operatörerna utomlands, så du är alltså inte fri att välja och vraka.

SIM-kortets historia
Det som de flesta idag ser som ett ”vanligt” SIM-kort är i själva verket ett mini-SIM. Det är också det som har hängt med längst sen introduktionen på 90-talet. Det stora plastkortet har nästan aldrig använts i telefoner utan mest som en hållare för de mindre korten. Även om det är fyra olika storlekar så är det tekniskt en och samma lösning. I ett micro-SIM så är kontaktytorna minskade vilket gör själva kretskortet mindre och i steget ner till nano så skalas ännu mer plast bort. Så om du har ett för stort SIM kan du helt enkelt klippa bort den överflödiga plasten och på så sätt få önskad SIM-modell.

SIM-kortsutvecklingen, från vänster: Full-size, Mini, Micro och Nano

SIM-kortIntroduceratLängd (mm)Bredd (mm)Tjocklek (mm)Volym (mm)
Full-size (1FF)199185.6053.980.763511.72
Mini-SIM (2FF)199625.0015.000.76285.00
Micro-SIM (3FF)200315.0012.000.76136.80
Nano-SIM (4FF)201212.308.800.6772.522010 var Apple de första som tog micro-SIMet i kommersiellt bruk i iPhone 4 och den första iPaden, trots att tekniken hade funnits tillgänglig flera år. Det var också Apple som var först på bollen med nano-SIM som lanserades i samband med iPhone 5.

SIM-kortets framtid
Men det kan ju kännas väldigt gammaldags att vi idag fortfarande använder samma lösning för att identifiera oss mot mobilnäten som vi gjorde på 90-talet. En del har ju hänt sen dess och inte minst mobiltelefonerna har ju utvecklats från tegelstenar till små underhållningssystem. Det måste ju finnas ett bättre sätt! Nästa steg i utvecklingen är något som kallas Soft SIM. Enkelt förklarat så laddar man ner ett mjukvaru-SIM istället för att ha ett plastkort. Lite som e-legitimation till datorn. Även här är Apple först ut och har Soft SIM i iPad Air 2. De har inte gått hela vägen ut utan du kan fortfarande använda vanliga SIM-kort. Det funkar ännu så länge bara med ett fåtal operatörer i USA och England men det ger ju en fingervisning om var vi är på väg. Snart slipper vi kanske pillandet med de små plastkorten? Jag tycker i alla fall att det vore skönt! 


(SIM-kortsbild tagen från: http://stores.ebay.com/Sound-Electronics-Online/SIM-Card-Sizes.html)


Svar

Var först med att svara!

Svara