Eriks Geek Week del 2

  • 10 December 2014
  • 0 svar
  • 36 visningar

Användarnivå 5
Emblem +4
  • Head of Support & Community
  • 1513 svar

Vilken roll spelar typen av nät?

 

Jag sa att detta inlägget skulle handla om att förbättra sin täckning men jag insåg att det var ett område som behövde avhandlas först. Signalstyrkan är ju inte det enda som spelar roll, det gör även stor skillnad vilken typ mobilnät din telefon är ansluten till. I Sverige används det idag tre typer av nät som brukar beskrivas med sitt ”generationsnummer”: GSM (2G), UMTS (3G) och LTE (4G). NMT som var den första tekniska standarden, och faktiskt har sitt ursprung i Norden, används inte längre av de stora operatörerna.

 

Eriks geek week del 2

 

2G (upp till 0,2 Mbit/s): Detta är den tekniska standarden GSM (Global System for Mobile Communications, eller ursprungligen Groupe Spécial Mobile) som passar bäst för röstsamtal. I och med teknisk utveckling så har tekniken även utvecklats för att kunna hantera datatrafik: GPRS (General Packet Radio Service) och EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution). Du kan ibland se ett G eller ett E bredvid staplarna och då är det någon av dessa tekniker som är igång.

3G (upp till 42 Mbit/s): Detta var det första nätet som var utvecklat för att kunna hantera större mängder data och i Sverige innebär 3G framförallt tekniken UMTS. Även UMTS har förbättrats med tiden och har lett till den snabbare tekniken HSDPA (och HSUPA) vilka kan ses som ett litet H i din telefon (i iPhone syns enbart ”3G”). När dessa nya tekniker kom kallades de för 4G vilket inte är korrekt enligt den officiella definitionen.

 

4G (upp till 100 Mbit/s): Efter 3G kom logiskt nog ”riktig” 4G och där har det tekniska namnet även fått lite mer genomslag: LTE (Long Term Evolution), vilket ofta är det som syns i telefondisplayen. Det finns stora möjligheter för utveckling av LTE-tekniken (vilket antyds av namnet) och det har redan gjorts experiment som mäter hastigheter på så mycket som 300 Mbit/s.

En nackdel med LTE idag är att nätet inte används för att ringa och skicka SMS i. Detta eftersom nätet till skillnad från 2G och 3G, är IP-baserat och skickar och tar emot information uppdelade i ”paket” (Packet Switched Network) som vid mottagande sätts ihop till ett sammanhängande meddelande. Om t.ex. ett samtal rings eller tas emot när du är på LTE-nätet så kopplas du automatiskt över (faller tillbaka) till 2G- eller 3G-nätet, en lösning som kallas Circuit Switched Fallback (CSFB). En lösning på denna temporära lösning sägs vara VoLTE (Voice over LTE) som kommer att reducera uppkopplingstider och minska problem som uppstår vid byte mellan näten.

 

 

I väntan på VoLTE (inte som ett alternativ) har HDVoice lanserats i Tele2 och Telias gemensamma 3G-nät. Det är en teknik som förbättrar samtalskvaliteten för kompatibla telefoner genom en utökning av frekvensomfånget från 300 - 3400 Hz till 50 - 7000 Hz. Både Telenor och 3 har uppgett att utrullning kommer ske under första halvan av detta året. I dagsläget är HDVoice begränsat till samtal i den egna operatörens nät men en lösning på detta sägs vara på väg.

 

Detta var slutet på del 2 i Eriks Geek Week, hoppas att ni har lärt er något nytt! Det har i alla fall jag gjort.

 

Källa:  http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/mobilt/mobil-kommunikation/mobilnatenhttp://en.wikipedia.org/wiki/LTE_(telecommunication)


Svar

Var först med att svara!

Svara