Eriks Geek Week del 1

  • 10 December 2014
  • 0 svar
  • 11 visningar

Användarnivå 5
Emblem +4
  • Head of Support & Community
  • 1513 svar

Vad är egentligen staplarna i telefonen?

 

Vi pratade på pressträffen i slutet av mars om hur lite vi egentligen vet om hur vår mobiltelefon fungerar och varför eller varför inte den fungerar. Jag tycker själv att det är kul att försöka förstå hur saker fungerar och jag är övertygad om att det finns fler som mig. Så varför inte skriva ihop några blogginlägg och samtidigt lära mig en del på kuppen? Detta blir det första inlägget i vad jag själv vill kalla Eriks Geek Week. Jag är medveten om att detta kommer bli ett par ganska tekniskt nördiga blogginlägg så sluta läs och gör något annat om du är ”too cool for school”, men om du precis som jag är ”too school for cool” så hoppas jag att du lär dig något!

 

 

När samtal bryts och surfen går långsamt brukar blicken gå till ena hörnet i mobilen för svar. Även om där inte finns så mycket info så finns det i alla fall något att kolla på för att få reda på hur läget ligger just då. Jag pratar så klart om plupparna/staplarna eller vad du vill kalla dem, alltså täckningen eller mest korrekt: signalstyrkan. Dessa små staplar brukar få ta all skuld när det inte fungerar men vad är det egentligen de visar?

 

Signalstyrka (som är det staplarna visar) mäts ofta i dBm (decibell milliwatt). Eftersom signalstyrkan i det här fallet mäter hur mycket styrka du tappar jämfört med signalen som skickas ut kommer värdet vara negativt och du vill hamna så nära 0 som möjligt (vilket man inte gör i praktiken). Det lägsta värdet du kan få ligger på ungefär -118 dBm som lite grovt är den minsta möjliga signalstyrkan en mobilantenn kan uppfatta. I tabellen nedanför så kan du se en översättning av hur signalstyrkan ger olika antal staplar.

 

Antal staplar

Signalstyrka

Hastighet i mobilen

5

-60dBm eller bättre

Upp till 100% av maximal hastighet

4

-61 till -70dBm

Upp till 70% av maximal hastighet

3

-71 till -80dBm

Upp till 50% av maximal hastighet

2

-81 till -90dBm

Upp till 30% av maximal hastighet

1

-91 till -100dBm

Upp till 10% av maximal hastighet

0

-100dBm eller sämre

Väldigt dålig överföring eller förmodligen ingen dataöverföring

 

 

Även om du kanske inte har så stor praktisk nytta av att veta allt det här om signalstyrka och staplar så vet du i alla fall nu vad de betyder! För att få lite riktig nytta av Eriks Geek Week så kommer nästa inlägg att handla om hur du kan få så bra täckning som möjligt.

 

Stay tuned!

 

Källa: http://www.communica.se/?static=antenner


Svar

Var först med att svara!

Svara