Surf i Grekland

  • 15 May 2018
  • 19 svar
  • 215 visningar

Hur fungerar surfen i Grekland? Jag har fått ett sms från vimla där det står såhär:

Hej och välkommen till Grekland.

Här kan du använda surf, samtal och meddelanden utan att det kostar dig något extra. För mer info loggar du in i appen eller på vimla.se

Har du några frågor kontaktar du oss på https://support.vimla.se/

Trevlig resa!

Vimla


På detta sms verkar det som att det bara är att använda surfen, samtal osv precis som vanligt men har jag förstått det rätt? Vill inte få en stor räkning hem.

Med vänlig hälsning,


19 svar

Det är bara att köra på, Du har förstått rätt, EU är bra ibland...@Linnea-Johansson

Hej! Lägger till en fråga. Är i Grekland men det går Inte att surfa utanför wifi, mkt dåligt täckning på samtal också. Står R istället för 4g. Morsan har tre abonnemang och kan köra på som vanligt. Varför?

Jag tror Vimla kopplat mig till Albanien fast jag är i Grekland men nära Albanien. Vilket nätverk bör jag koppla mig till i Grekland? Är Wind OK?

@Ronald-Hedblad Längedsean jag var i Grekland men det bör väl vara Vodafone GR du ska köra på?? Eller finns inte det alternativet längre?

@Lisa-Kiellarson


Vilka operatörer har din mamma på de tre abonnemagen? Alla ska ju iofs ha roamingpartners i Grekland.

@Ronald-Hedblad


Telenor/Vimla kopplar inte dig alls till något nät. Telenor har avtal med minst en operatör i varje land. Har de samarbete med flera operatörer så beror det delvis på vilket nät som är starkast när du först kommer till Grekland. Tappar du sen täckningen med det nätet, så tar systemet och loggar in på det som är starkast just där. En del operatörer har dessutom en preferenslista där de lägger in vilket nät DE tycker du ska använda först och främst. Det har med deras samarbetsavtal att göra.


Wind är helt ok.

@Borjeg alltså hon har abonnemang hos operatören 3, tre. 😉

Det funkade sen när jag koppade ur EU-surf i telefonen. En funktion jag inte visste fanns och som jag till slut hittade. Märkligt att det inte funkade när jag hade det inkopplat, jag var ju ändå i EU.


Vodaphone GR var operatören.

@Ronald-Hedblad


Glömde att skriva, se till att välja grekiskt nät manuellt. Albanien är inte med i EU så det kan blir dyrare än nu förväntat dig. Har man automatiskt nätval på, kan mobilen mycket väl "glida över" till albanska nät i gränsktrafterna. Liknande gäller förstås också om man befinner sig på de grekiska öarna precis utanför Turkiets kust.

Just det, man kan glida över tex Albanien om deras signal är starkare. Därför bör man inte låta telefonen gå på automatik, utan välja en lämplig. Där önskar ja att Vimla kunde tipsa mig om vilken jag ska välja. Det finns ju tre varianter på Vodafone tex! Jag har förlorat 116 kr på detta i sommar och jag vill gärna ha reda på när och hur jag då var felaktigt uppkopplad! @Borjeg

Användarnivå 5
Emblem +20

Hej @Linnea-Johansson

All den info du fått av allihopa stämmer och jätte bra feedback om att vi på supporten ska bli bättre på att informera om att ens sim kort kan koppla upp sig mot andra icke Europeiska länder när man befinner sig nära gränser @Ronald-Hedblad , det kommer jag ta upp!

Inom Eu kan man alltså:

-ringa fritt

-sms fritt

-surfa 10 Gb/månad fritt (därefter kostar det extra, kika här för mer info https://support.vimla.se/articles/article/hur-myck... )

Just i Grekland så har vi /Telenor samarbete med dessa operatörer @Andyman :

-COSMOTE
-WIND
-VODAFONE


Hoppas alla har en fin sommar och trevliga resor!Ja, men vilken av tex Vodafone tre möjliga ska jag välja för att få bästa hastighet, 4G?

Kan Vimla bekräfta att min surf användes via Albanien, typ 19-20 juni? @Ida_Vimla

Användarnivå 5
Emblem +20

@Ronald-Hedblad

Juste exakt vilken av de tre Vodfone som gäller är jag osäker på, jag har för mig att det står 2,3,4 G efter de olika.

Från egna erfarenheter så tycker jag själv att den som har 3,4 G bredvid funkat bäst men jag vet inte exakt hur det ser ut i Grekland.
Jag ska dit nu senare i sommar så får kika då!

Jag har kikat på ditt abonnemang och förbrukningen under juni månad

Det jag kan se är att din telefon/sim kortet kopplat upp sig mot ett nät från Albanien under:

-24/6
-26/6
-27/6
-28/6
Där olika mängd data förbrukats, då har du blivit debiterats för det datapaket som vi har med dem.
Du kan se exakt hur mycket som brukats samt kostnad under fliken förbrukningar på ditt vimla. Glöm ej trycka i utlandstrafik under staplarna bara.
Användarnivå 6
Emblem +6

@Ronald-Hedblad Om det fungerar som i Sverige är det väl förhoppningsvis konfigurerat även i Grekland att nätet ska prioritera den högsta hastigheten. När jag var i Grekland senast fanns endast ett Vodafone GR att välja, utöver Cosmote och Wind.

Jag är också i Grekland och har inte ens fått sms om att jag är där. Så kan inte använda mitt surf trots att jag har surf kvar att använda .

Har du inte missat att aktivera "utlandssamtal/betalsamtal"? Och det ska tydligen göras 48 timmar före resan. @Sofia-Bergman

Jag måste dock trycka på någon av de (tror jag) 8 olika som fanns att välja bland de 3 operatörerna du nämnde. Varför ska då tex Vodafone ha 3 olika att välja bland om de ändå prioriterar den med bästa kvalitet? Bara för att förvirra oss? @MikaelE

Det Är aktiverat! Det som är det konstiga. Hittar Inga inställningar i app Eller telefon. @Ronald-Hedblad

Två dygn före resan? Isf mystiskt. @Sofia-Bergman

@Sofia-Bergman

Hejsan!
Jag ser att du var inne på Mitt Vimla och aktiverat utlandstjänster igårkväll, vad bra!

Sedan kan du gå in i inställningar på telefonen och välja operatör manuellt. Du kan välja vilken du vill i listan, och funkar inte första så väljer du nästa tills du hittar en som fungerar, så brukar det komma igång direkt.

Svara