Mystiska sms...

  • 27 August 2017
  • 15 svar
  • 706 visningar

I början på månaden åkte jag på en kryssning till Helsingfors. Vid 21-22-tiden fick jag smset "Välkommen till Finland". Kanske en halvtimme efter detta är det 2 sms skickade från min telefon (enligt Vimlas app) till ett svenskt 070-nummer. Smsen är loggade under "Sms i Sverige" - trots att jag ju inte ens var i Sverige. Samma sak nästa morgon när jag var i Helsingfors, dvs 2 sms skickade från mitt nummer till samma 070-nummer. Jag hittar inga spår i min telefon efter att jag skulle ha skickat något heller (nej, jag var inte full och glömde 😉 ). Jag undrar vad detta kan vara för nåt? Skickar telefonen ut några "osynliga sms" automatiskt för att kontrollera nånting när telefonen kopplar upp sig mot en mast utomlands?

Jag blir mest bara nyfiken på vad det är som kan ha hänt, då jag är säker på att det inte är "riktiga sms" som har blivit skickade av mig. Jag har även alla möjliga spärrar på min telefon och har den alltid under uppsikt, så jag vet ju också att det inte är någon annan som har "lånat" min telefon.


15 svar

Användarnivå 6
Emblem +1

Vad är det för mobil?

Användarnivå 6
Emblem +1

Har du något virusprogram aktiverat? De skickar ibland ut "osynliga" SMS. Vad är det för nummer det skickas till?

Jag har en iPhone, så jag är ganska säker på att det varken är virus eller anti-virus som spökar... Numret vill jag inte skriva ut, ifall det faktiskt tillhör någon privatperson. Inga resultat på Eniro eller Hitta.se, däremot står det ett "smeknamn" på numret när man söker på TrueCaller. När jag googlade på numret så kom det också upp resultat på nån av alla dessa sidor där användarna själva kan fylla i vem som har ringt från vilket nummer, dock så var det ingen som visste vad det var för nummer.

Jag såg den här tråden: https://forumet.vimla.se/topic/2224/finland-roamin... och i ett inlägg skrivs det att man ska se upp för att ha roamingen påslagen på båten då man kan råka ut för dyra satelitnät (aldrig hört detta förr). Tänker om det kan vara nåt åt det hållet? För jag var ju faktiskt ombord på båten när alla dessa sms har blivit skickade. Jag hade roamingen påslagen hela tiden och jag gick in och ut på färjans eget wifi ganska ofta... Kan det kanske vara något med när man kopplar upp sig mot färjans nätverk?

Det kan vara virus, det är inte konstigt om du har en Android då allt man laddar ned, tänker man inte alls vad de appar frågar för tillgänlighet.


Så, kika på noga, se vilken app har fullt åtkomst till att skicka sms.Jag skulle säga att det skickar info om mobilens nuvarande GPS position eller kontakter, nummer från dina kontakter, skickade sms eller allt möjligt.Och nej, ingenting kan skicka sms bara för att "säkerställa" något, det är osannolikt att det skulle vara det, dubbelkika och/eller använd mobilen i felsäkert läge för flera dagar för att undvika det (OM det är något som har med appar att göra).


Felsäkert Läge gör att mobilen använder enbart systemfiler för att köra mobilen, alla dina appar, certifikat osv blir oanvänd då mobilen används i felsäkert läge.Om det är iPhone vet jag inte hur det funkar, men det kan skicka också sms som Android, fast det är "enklare" att lätt överse något och bry alls om ngt.

Kan bekräfta att SMS skickades även från min telefon i somras när jag bilade mellan ett antal länder i EU. Vid varje gränspassage (totalt 4 stycken) till ett nytt land där välkomst-sms:et från Vimla kom så hade 2 stycken sms skickats varje gång exakt samtidigt till nummer +46708000784. Inget i sms-historiken för mig heller så det verkar ha att göra med att man blir uppkopplad i ett nytt land. Dock är det ju lite surt att potten används till detta då jag kör med 60/600-abonnemanget.

Någon på Vimla kanske kan bekräfta detta?

Användarnivå 6
Emblem +1

@egon79 Har du också iPhone? Jag har Android och hade inga sådana SMS när jag reste i somras (juni).

Kan nån Vimla-person förklara? @Viktor @Isabelle eller nån annan?@Asawi Nej, jag har Android. Dessutom tror jag iofs inte att sms:en "skickades" från min telefon, utan att det snarare är en debitering från Vimla av något slag. Har inte haft några sådana sms registrerade sedan jag kom tillbaka till Sverige.

@Asawi Sanna2017


Här kommer en Vimla-person med lite klarhet!

När du befinner dig utomlands och skickar sms så går de via en smscentral först. Numret som visas i Trafikspecifikationen är numret till smscentralen.

Du ser alltså inget vilket nummer smsen skickats till, men det är helt vanliga sms och ingen som hackat/lånat din telefon :)

@Isabelle


När räknar ni med att ni rättat till ert problem med att visa korrekt nummer?

Användarnivå 6
Emblem +6

@Isabelle Om jag förstår den ursprungliga frågan så har @Sanna2017 inte skickat några sms och undrar varför det finns sms skickade till ett visst nummer när hon var utomlands.

Jag har drabbats av samma sak under utlandsvistelse och har totalt 13 sms skickade till sms-centralen, samtidigt som jag vet att jag endast skickade ett sms under hela den veckan. Det sms jag skickade är redovisat som SMS/MMS inom Sverige utan något nummer presenterat.

Samma sak gäller samtal, jag ringde tre samtal under min utlandsvistelse medan det redovisas att jag skulle ringt totalt 19 samtal, resterande 16 samtal är samtal ringda till mig men dessa redovisas som att jag skulle ringt dessa. Något stämmer inte med hur användning av mobilen vid roaming redovisas numera.

Har mina misstankar att det beror på nya eu-roamingen, med tanke på att redovisningen sett helt annorlunda ut innan den 15 juni i år. Tidigare redovisades saker som: Samtal mottaget i UK, SMS i UK till Sverige, nr: 46708000708 och Data i UK.

Hoppsan! Här hade hänt saker!

Det stämmer att jag inte har skickat några sms alls de dagarna.


2017-08-01 20:58 Fick jag sms:et "Välkommen till Finland"


2017-08-01 22:11
2017-08-01 22:11
2017-08-02 09:14
2017-08-02 10:54

Är det enligt Vimla skickade sms till nästan samma nummer som det pratas om tidigare i tråden, dvs 070-800 0*** och dessa står att de är skickade i Sverige.

Jag skickade inga sms alls under dessa dagar. 2017-07-27 12:45 skickade jag sista sms:et innan jag åkte iväg och 2017-08-03 18:42 skickade jag nästa (och då var jag hemma igen).

Jag har aldrig hört talas om att en iPhone skulle kunna ha någon form av virus (som skulle ha skickat osynliga sms). Dessutom så borde jag nog ha märkt det tidigare, eftersom jag bara har varit kund hos Vimla i drygt en månad och innan dess fick jag också specifikation över sms i min faktura hos min dåvarande operatör (och där var det aldrig några konstiga sms i loggen). Så... det skulle väl vara ifall det är Vimlas egna app som är ett virus då? 😂

@Sanna2017

Hej Sanna, här kan du lära dig mer om virus på iPhone:

https://www.google.se/search?q=iphone+virus&oq=iph...

Användarnivå 6
Emblem +1

Väcker liv i en gammal tråd. Samma sak hände mig när jag var i Wien förra helgen. Har stämt av tiderna mot SMS i telefonen och kan konstatera att de matchar antingen när jag fick eller när jag skickade SMS. Även de väkomst-SMS jag fått listas som skickade SMS till detta okända nummer.

Att skickade SMS listas med fel nummer är olyckligt men inte hela världen. Att mottagna SMS listas gör ju inte heller så mycket så länge de inte räknas av från potten. Men gör de det? Har inte kunnat kolla men tänker att någon på Vimla borde ta en titt (vill ni ha ett exempel så kolla mitt abonnemang den 19 oktober kl. 20:46, två SMS till 070-800 07 84 som var när jag just landat och fick mitt första välkomst-SMS).

Det här hände aldrig mig innan EU-roamingen infördes i somras, trots flitigt resande.

@mlo

Pingar @Viktor i denna, syns sms man fått i utlandet också i listan?

Användarnivå 6
Emblem +1

@Isabelle

@Viktor

Ja, både SMS jag tagit emot och SMS jag skickat listas under förbrukning.

Jag har inte kollat alla SMS men här är de första efter att jag landade i Wien:

19 oktober kl. 20:46 två SMS till 070-800 07 84 listade. De matchar välkomst-SMS:et jag fick.

20 oktober kl. 19:39 ett SMS till 070-800 07 84 listat. Det matchar ett SMS jag fick från en kompis i Sverige.

20 oktober kl. 20:13 två SMS till 070-800 07 08 listade. Det matchar svar till kompisen - men svaret var bara på några få ord och borde listas som ett SMS, inte som två.

Ytterligare ca 10 SMS har listats under tiden jag var utomlands. Jag har inte stämt av dem mot SMS i telefonen. I ett av fallen listas mitt eget nummer (22 oktober kl. 18:16). Det har jag aldrig sett förut.

Svara