Ingen 4G utomlands.

  • 27 June 2015
  • 22 svar
  • 102 visningar

Användarnivå 6
Emblem +6

Har varit i London några dagar i veckan, och vimla fungerade som förväntat. Telefonen anslöt till Vodafone majoriteten av tiden, förutom i inne i större varuhus och byggnader då alternerade den mellan O2 och EE. Något jag däremot aldrig lyckades var och få 4G, telefonen var inställd på 4G.

 

Hur är det med 4G utomlands, har Vimla/Telenor inga avtal med operatörer i Storbritannien om det? Finns den imformationen och publicera tillsammans med kostnaderna för och använda mobilen utomlands?


22 svar

Användarnivå 6
Emblem +5

@MikaelE ingen operatör vad jag känner till har 4G-roaming med andra operatörer. Lite underligt kan tyckas, men behovet är väl litet när surfen är så pass dyr. Har man 4G så kan man ju köra slut på 100 MB under 1 minut.

 

När jag var i Norge däremot och körde på Telenors egna nät så fick jag in 4G. Vill minnas att jag även fått in det i Danmark med Telenor.

Användarnivå 6
Emblem +6

@Michael Visst är det så att man i norge och damnark kan få 4G  men det verkar vara undantagen.

 

Visst kan man förbruka upp datan fort med 4G, men förhoppningsvis kunde man till normalt användande fått lite mer fart för de korta stunder man kopplade upp sig. Hastigheten på 3G i London var ingen höjdare, visst mycket folk i rörelse och alla turister roamar väl på 3G.

Användarnivå 6
Emblem +5

@MikaelE håller med att hastigheten ofta utomlands är låg. Men jag funderar på om det är inte är någon spärr i nätet eller att roamingoperatörerna håller nere hastigheten.

 

När jag var i Tyskland så fick jag in Vodafone och det gick relativt långsamt för det mesta. Brorsan som skaffat Vodafone-kort och var bredvid gick det dock snabbt för.

 

Nu körde jag aldrig speedtest eller så eftersom man vill spara på de 100 MB man får när man köper ett dygn. Men det var märkbar skillnad på våra telefoner när båda var anslutna till samma 3G-nät så sätt. Och då är det inte min telefon över hans som är flaskhals.

Hej! Jodå! Det blir fler och fler länder där vi kan använda oss utav 4G. Eftersom Vimla använder Telenors nät och avtal kan vi för tillfället surfa i 4G i hela Norden. I Europa samt i Baltikum även i Belgien, Schweiz och Ryssland.  Så surfa på????. Petter eller någon på Vimla får rätta mig om jag har fel???

Nu kan vi Vimla medlemmar njuta av snabb 4G SURF även i Hongkong och USA????'

Undrar vilken operatör som står närmast på tur att chocka Sverige med ett häftigt händelse beträffande EU regleringen och samtalspriser inom EU???. Vimla månne??
Det jag blir väldigt konfunderad över är att det mest verkar vara de länder där Telenor själva finns som det är lätt att få avtal. I Tyskland fungerar fortfarande inte 4G......inte i England heller däremot i Montenegro och Serbien......skumt att man inte får med Västeuropa.......
Användarnivå 6
Emblem +5

I Polen fick jag 4G förra året vill jag minnas.

 

Sedan anser jag iof att det är ett skämt med 4G utomlands då kvoterna är så pass låga. Ta EU som har de största dagskvoterna på 100 MB. Vi säger att man få ut 80 Mbit/s vilket är högt på 4G men långt ifrån omöjligt. Då tar det hela 10 sekunder innan man tömt sin kvot och i Vimlas fall blir förvisad till 32 kbit/s utan möjlighet till annat (på gott och ont).

 

Enda sättet för min del att överleva en hel dag utomlands brukar vara att blockera appar från mobildata och i viss utsträckning låsa telefonen till 2G. Det gör att man blir påmind varje gång man gör något ogenomtänkt, som av reflex att surfa in på en tung mobilsajt för att kolla något. Är det något viktigt man håller på med så brukar jag tillfälligt aktivera 3G så det även blir genomförtbart, för att därefter gå tillbaka till 2G.

 

På 2G kan man ju fortfarande ta emot notiser och textmeddelanden (whatsapp m.m.). Egentligen är det sjukt att det skall behöva vara så att man behöver ransonera etc, men förmodligen kommer det tyvärr att förbli så i en överskådlig framtid 😕 Den enda ljuspunkten verkar bli EU där det till stor del blir fritt från juni 2017.

Hållet med till viss del. Jag var i Danmark i somras och efter kontakt med telenors kundtjänst fick jag tips att köra allt via appar. Då drar det betydligt mindre data än om man går via safari tex. Jag får nog ändå säga att den 4G surf jag upplevde då var ingen nackdel och de 100 MB jag hade per dag täckte hela dagens behov. Så mitt tips är att bara använda appar även vid sök på Google .
Jag kollade med Telenor i början av 2015 men då sade de följande .

Hej igen!

Jag kollade med min kollega Christina som arbetar med roaming. Hon hade bra nyheter!

Vi kommer med största sannolikhet börja lansera detta under året, inte så att vi har spikade datum men vi är helt klart igång med arbetet. Till sommaren blir tufft men förhoppningsvis kommer det lite mer konkreta nyheter till hösten.

Och det stämmer för fler och fler länder ansluts men än så länge inte många Västeuropeiska länder. Får väl se om det blir förändringar snart .
Plötsligt händer det???! När man talar om trollen. Nu de senaste dagarna verkar det som om Telenor fått till 4G avtal med VODAFONE för helt plötsligt smäller det till på Telenors företags sajt att bland annat Irland, Spanien, Tyskland och Tjeckien fått 4G????. Det innebär även för oss härliga Vimla medlemmar att vi nu kan surfa med 4G hastighet i mycket stora delar av framförallt Europa????
Användarnivå 6
Emblem +6

@Andyman Kom gärna med länk till källan med informationen. Det kan vara kul för andra och veta vilka operatörer som erbjuder 4G och följa utvecklingen.

 

Gå in på telenor.se och välj företag därefter utland och KOSTNADSKOLL på vänstersidan välj alla operatörer/tjänster. Sedan får man fram en lista med länder och alla operatörer inom länderna och då kan man följa vilka som får 4G??
Användarnivå 6

Är det den här sidan du menar?

 

http://www.telenor.se/foretag/produkter-och-tjanster/tjanster/utlandstjanster/kostnadskoll.html

 

Under "Alla priser i utlandet" en bit ned kan man kolla land för land, men där ser det ut som om 4G finns i till exempel Danmark men inte i Irland, Spanien, Tyskland eller Tjeckien som du skriver. För de senare länderna är 4G-symbolen grå medan den för Danmark är svart. Men det kanske är jag som tolkar färgerna fel? Hittar ingen förklaring.

Användarnivå 4
Emblem +1

@Andyman Nja, det är ju mer relevant att kolla på vad Telenor erbjuder sina privatkunder vad gäller 4G-roaming, inte företagskunderna. Sen innebär det inte per automatik att vi får tillgång till 4G-roaming i ett visst land bara för att Telenor erbjuder det sina privatkunder.

 

@mlo Jo, du tolkar det helt rätt men det är bättre att vi som privatkunder använder denna sida som källa: http://www.telenor.se/privat/kundservice/utomlands/index.html

 

Edit: (Och inte heller på privat finns 4G i Tyskland, Spanien, Tjecken eller Irland...)

Användarnivå 6

Sant. Jag följde @Andymans instruktioner. Men såvitt jag kan se är det ingen skillnad mellan privat- och företagskunder i detta avseende. Hur som, liksom Michael ser jag inte riktigt poängen med 4G-surf när man roamar. Men det hör ju inte riktigt hit...

Nu ringde jag kundtjänst på Telenor för att dubbelkolla mina påståenden. Kundservice svar är att även privatpersoner har full tillgång till de 4G nät som finns utomlandsavtal med. Man gör ingen skillnad !!! Kolla denna länk för att följa länder och nät. HTTP://WWW.telenor.se/foretag/kundservice/utland/alla-operatorer-tjanster.html
Användarnivå 6
Emblem +1

Bra att saker verkar ha retts ut. Ni som säger att man riskerar att göra av med sin surfmängd i ett nafs bara för att man har 4G kanske ska tänka ett varv till. Att det GÅR att surfa med si och så fart betyder inte att man automatiskt "drar" den mängden. Apparna drar det de drar oavsett vilken fart du är ansluten med. Se bara till att stänga av bakgrundsprylar, push och sync. Oavsett fart på anslutningen

Användarnivå 6

@Asawi, du har såklart rätt men poängen var att det inte är så viktigt med 4G utomlands eftersom man ändå inte kan använda så mycket data. Ingen är väl emot 4G, det är bara inte något att prioritera.

Helt rätt! Men jag tycker det är roligare helt enkelt eftersom man har 4G mobil så gör det skillnad ?
Jag mailade Telenor ang 4G utomlands. Kan vara bra att känna till för de som inte gör det. Hoppas denna info mottages väl .

Hej, tack för ditt mail


Det är en bra fråga och det fungerar enligt följande. Åker du till exempelvis USA så kommer det finnas 4G men det är inte med all säkerhet du kommer åt den eftersom telefonen du köpt i Sverige är inställd på att ta emot andra signaler än de du får i USA. I Sverige ligger signalerna på 900 och 2600 mHz medans man i t.ex. USA kör på 600 och 1800 mHz. Så vi kan inte garantera att telefonen läser av de frekvenser som finns i det land du befinner dig i. Jag hoppas att detta var till någon hjälp. Återkom vid frågor.


Med vänlig hälsning
Användarnivå 6

Informationen om USA är inte helt korrekt. Olika operatörer kör på olika frekvensband och det finns dessutom skillnader mellan delstaterna. Men det är ju bara bra för oss, det ökar chansen att hitta en operatör som erbjuder 4G, om man nu bryr sig. 

 

Sen finns ju ingen garanti att Vimla-kunder får tillgång till 4G bara för att Telenors kunder får det, även om det väl är rimligt att anta att det är så. 

Svara