Högre abonnemangsnivå - i Danmark?!?

  • 27 September 2017
  • 18 svar
  • 44 visningar

Hej!

Jag hade inte noterat att mitt abonnemang inte gäller för EU-bruk förrän jag fick mejlet idag. En sak är väl att uppgradera om man ska vara borta i annat EU-land några dagar eller mer. Men när jag ska åka över till det närliggande Danmark över dagen, som jag gör någon gång var eller varannan månad - att jag ska behöva uppgradera då för att få tillgång till surfen! Det är ju inte ens säkert att jag behöver använda den. Eller kan jag betala enbart för eventuell förbrukning? Jag har svårt att tolka tabellerna på sidan om EU, där översta rubriken lyder "Ring och surfa fritt i EU" och nästa rubrik lyder "Kortfattad sammanställning"

Vänliga hälsningar

Monika Ivarsson


18 svar

@Monika

Till att börja med gäller inte detta endast surfen, utan du kommer varken kunna ringa eller smsa heller. Du kommer inte ens kunna ta emot samtal eller sms om du har minsta abonnemanget och befinner dig inom EU (från 15 november). Om du vill använda mobilen i Danmark kommer du att behöva uppgradera till fria samtal ELLER näst lägsta nivån på surfen (4 eller 7GB beroende på om du har det vanliga abonnemanget eller om du har student/pensionärs-abonnemanget).

Nej, du kommer inte kunna betala enbart för det du förbrukar. Det du kan göra om du ska till Danmark i slutet på månaden, då kan du uppgradera till fria samtal, då får du betala cirka 1,6kr/dag för resterande dagar av den månaden, mer information finns här:

https://support.vimla.se/articles/article/vad-hand...

Problemet blir om du ska till Danmark över månadsskiftet, då kommer du behöva uppgradera två månader i rad, vilket jag personligen inte tycker känns helt genomtänkt, men det är så det fungerar.

Att "Ringa och surfa fritt inom EU" gäller samtliga som inte har det lägsta abonnemanget, med andra ord gäller det inte dig (från den 15 november).

@Spotify

Tack för svar med infon om samtal/sms. Summan av kardemumman är alltså att för mitt abonnemang så har förbättringen med gemensam taxa i EU i själva verket blivit en försämring, eftersom jag inte ens kan använda de tjänster jag kunde med styckpris. Rätt uppfattat?

@Monika

Ja, det har blivit sämre för dom som har ditt användningsmönster där man befinner sig en dag utomlands i månaden. Men det är likadant hos Vimlas närmsta konkurrenter Hallon och Comviq, deras minsta abonnemang går inte heller att använda inom EU. Tror tyvärr att EU-direktivet var upplagt så att om man erbjöd EU-roaming skulle det erbjudas till samma pris som inom Sverige, men man hade även möjligheten att stänga av stänga av EU-roamingen helt om man ville.

@Monika

Tack! Surt sa räven, men klargörande.

Nästan bättre att gå tillbaka till telenor och betala 49:- i månaden för surf jag kan använda vart jag vill om inte de tar bort det också.

Istället för att vara konkurrenskraftiga. Förstår inte denna korkade marknadsföring


Instämmer! Det verkar helkorkat rent ut sagt av Vimla att försämra, ok att man inte godkänner surf i EU, men det är ju inte precis så att det var gratis att ringa och smsa innan. Och hänvisningen till att konkurrenterna gör så är ju också otroligt korkad, man tar ju inte marknadsandelar genom att göra likadant som konkurrenterna.... Det är som vanligt i tele-branchen, det gäller att byta och ha koll!

@Ann-Charlotte-Jansson

Hänvisningen till konkurrenterna gjorde jag, jag har verkligen ingenting med Vimla att göra. Det är knappast upp till mig att avgöra huruvida Vimla vill plocka marknadsandelar av konkurrenterna eller inte, ville mer visa på hur dom andra operatörerna löst det i samma prissegment.

Varken Fello eller Halebop har så vitt jag vet spärrat sina minsta abonnemang för surf inom EU, men deras minsta abonnemang innehåller bara 0,5 respektive 1GB surf (och kostar runt hundringen). Jag surfar inte mycket, men hade fått problem att klara mig på dessa nivåer. Jag är genuint nyfiken på vad du tänkte byta till som har ett bättre erbjudande än det Vimla erbjuder?

@Oliver-Enarsson

Vart du vill kan man alltid surfa. Ingen operatör i hela EU har begränsningar, däremot finns sånt i t.ex. Kina.

Användarnivå 5
Emblem +4

@Spotify sa:

@Ann-Charlotte-JanssonHänvisningen till konkurrenterna gjorde jag, jag har verkligen ingenting med Vimla att göra. Det är knappast upp till mig att avgöra huruvida Vimla vill plocka marknadsandelar av konkurrenterna eller inte, ville mer visa på hur dom andra operatörerna löst det i samma prissegment. Varken Fello eller Halebop har så vitt jag vet spärrat sina minsta abonnemang för surf inom EU, men deras minsta abonnemang innehåller bara 0,5 respektive 1GB surf (och kostar runt hundringen). Jag surfar inte mycket, men hade fått problem att klara mig på dessa nivåer. Jag är genuint nyfiken på vad du tänkte byta till som har ett bättre erbjudande än det Vimla erbjuder?

Snyggt svar @Spotify!

@Ann-Charlotte-Jansson bakgrunden till vår ändring är att våra kostnader för att köpa surf av andra operatörer i EU ännu inte förändrats. Vi har alltså samma kostnader som tidigare, men inte längre en möjlighet att täcka dessa kostnader. Därför behövdes en förändring i de abonnemang där det är väldigt lätt att surfa för en högre kostnad än vad vi tar för abonnemanget. Jag förstår om du känner att det inte är en förbättring för just dig, men vi behöver förhålla oss till EU-lagstiftning samtidigt som vi behöver försöka undvika att gå back på våra abonnemang.

Som andra har skrivit behöver du ju inte ALLTID ha det högre abonnemanget utan du behöver bara vara uppgradera under tiden du befinner dig utomlands.

@Oliver-Enarsson jag tror och tycker att vi är rätt konkurrenskraftiga - Telenors surf för 49 kr gäller som jag förstår det bara om du redan har laddat för fast- eller rörligt pris. Fastpris är det som är mest likt vårt abonnemang, och då blir priset 148 kr/mån för 1,1 GB och fria samtal/meddelanden, när du hos oss får minst 2 GB surf och fria samtal/meddelanden för 150 kr.

Det enda men behöver idag är ju surf, så om jag tar exemplet på telenor som jag räknade upp behöver jag bara fylla på med den surfen. Surfmängden utomlands spelar ju egentligen inte så mkt roll då jag använder det från plats a till b.

Att sänka från 7gb utomlands till 1gb på det minsta beloppet hade fungerat för mig i det fall.


Min kommentar vart egentligen mest en fråga till varför vimla väljer att göra så att kunden känner sig helt utlämnad istället för bara känna förminskade förmåner och i det fall öka sitt abonnemang ist för att samtidigt riskera att tappa så många fler till dem som ännu inte gått igenom med detta 😃 lite luddigt skrivet kanske men sitter just nu på föreläsning, fråga? Jag svarar.

@Petter

Hej,

du skriver att Vimlas kostnader för att köpa surf ä n n u inte förändrats - betyder det att sådana taxejusteringar är att vänta?

Det är ju hur som helst ett argument man kan ta till sig, men om @Spotify har rätt för sig (som du ju inte säger emot) så är det ju inte argument för de andra inskränkningarna utan jag borde kunna få fortsätta använda
1) styckpris för surf utomlands
2) telefoni och sms som förut, alltså med särskild taxa utomlands

Det är möjligt att Vimlas priser fortfarande är konkurrenskraftiga, men det jag vänder mig mot är att det som var tänkt att bli en förbättring för konsumenterna i mitt fall har blivit en försämring, det vill säga mitt abonnemang har inskränkts och om jag vill ha tillgång till den nivå (möjlighet att använda telefonen utomlands) får jag en högre fast kostnad.

.

Användarnivå 6
Emblem +1

@Monika Nej, det är inte möjligt för Vimla att ta ut "styckpris" utomlands. Antingen erbjuder man roaming som då MÅSTE vara avgiftsfri, eller så blockerar man roaming helt. Detta gäller såväl samtal, meddelanden och surf.

Detta är inte VImlas regler, utan EU-regler.

Fortfarande håller jag fullständigt med Monika, jag är inte alls så intresserad av surf utomlands, men jag behöver problemfritt, utan att varje gång jag åker utomlands för enstaka dagar med mitt jobb, behöva fixa för att alls kunna använda min telefon till det jag behöver, att kunna kontakta andra via sms och telefoni. Den försämringen tycker jag inte att ni fullt ut kunnat förklara varför den är nödvändig, ni tar (tog) rejält betalt för detta tidigare, vad stoppar er från att fortsätta med den typen av tjänst?. Stoppa surf utomlands för alla med minsta abonnemanget, det är inga problem för mig, men att dessutom helt stoppa möjligheten att använda telefonen, det är faktiskt en ganska grov försämring, som ni inte heller aviserat särskilt tydligt, jag skulle lätt ha kunnat åka utomlands utan att veta om detta, om inte Monika skrivit sitt inlägg och fått ett tydligt svar, som inte hon heller väntat sig.

@Asawi

Hej, är du från Vimla? Jag har lite svårt att avgöra det.

I så fall vill jag gärna ha svar på frågan om taxejustering är på gång också. I annat fall kommer väl någon från Vimla att svara på det...

Användarnivå 6
Emblem +1

@Monika Nej jag är inte från Vimla.

@Ann-Charlotte-Jansson Vimla FÅR inte ta betalt för användning inom EU! Det är en EU-bestämmelse. Inget Vimla har kontroll över. Så svaret på "vad stoppar er från att fortsätta med den typen av tjänst?" är alltså EU-bestämmelsen om fri roaming som trädde i kraft 15/6.

Som @Asawi säger så får inte Vimla ta betalt för styckpris för samtal/sms/surf längre inom EU, Vimla måste förhålla sig till dom nya EU-reglerna och det är inte något Vimla kan styra över. Det jag TROR att Vimla hade kunnat göra är att dra ner surfen för det minsta abonnemanget rejält, t.ex. 0,5-1GB surf inom EU och sedan tror jag att dom måste erbjuda samtal och sms till samma kostnad som i Sverige. Sen är det väl en fråga om det är ekonomiskt försvarbart för Vimlas del, tydligen tycker inte Vimla det. Det här är exakt vad Halebop och Fello erbjuder för cirka 100kr, det fungerar ju uppenbarligen där iaf.

Dom nya reglerna gäller endast inom EU, men Vimla har i samband med detta gjort om reglerna om man ska till något land utanför EU också. Ska man till USA och har det minsta abonnemanget kommer mobilen vara helt död där också, man kommer inte kunna ta emot samtal eller sms där heller med det minsta abonnemanget. Man måste uppgradera surf eller samtal för att kunna använda mobilen där, sen får man utöver detta betala för användningen enligt samma taxa som tidigare:

https://vimla.se/priser?country=USA

Det här protesterade jag emot tidigare, men jag fick inget gehör för mitt klagomål. Betalar man 50kr extra och ska resa inom EU så kan man åtminstone använda mobilen till samma pris som hemma i Sverige, ska man utanför EU betalar man 50kr extra + samma taxa som tidigare. Det har onekligen blivit sämre att ha det minsta abonnemanget.

Noterar med tillfredsställelse att idag - samma dag som ändringen skulle träda i kraft - så förlängs tiden med fri roaming. Hoppas det blir en bra lösning i slutändan också!

Svara