Dyrare att skicka SMS än MMS?

  • 26 April 2018
  • 10 svar
  • 47 visningar

Enligt aktuell prislista kostar det 3,30 kr/st att skicka SMS och 0,80 kr/st för MMS från USA till Sverige. I andra riktningen kostar SMS 0,70 kr/st och MMS 2,00 kr/st. Varför denna asymmetri? Felskrivet i prislistan?


10 svar

Edit: Ta det jag skrev nedanför med en viss nypa salt tills det är bekräftat, för det står inte någonstans i prislistan att dataavgifter tillkommer men så har varit fallet tidigare i alla fall.


Jag kan tänka mig att det beror på att om du skicka från Sverige så ingår datan i MMS:et, men om du skickar från utlandet så debiteras du även för datan i MMS:et, t.e.x. om du skickar ett foto hem till dina nära och kära. Så i realiteten så blir det mycket dyrare att skicka ett MMS än ett SMS och du bör om det är möjligt undvika att göra det.


En gammal och inaktuell artikel, men den förklarar principen

@RolleP sa:

Enligt aktuell prislista kostar det 3,30 kr/st att skicka SMS och 0,80 kr/st för MMS från USA till Sverige. I andra riktningen kostar SMS 0,70 kr/st och MMS 2,00 kr/st. Varför denna asymmetri? Felskrivet i prislistan?
Användarnivå 5
Emblem +4

Snyggt hittat @RolleP! Det här är en av sakerna jag älskar mest med forumet; en svår och kvalificerad detaljfråga som får ett snabbt och kvalificerat svar från en annan medlem väldigt snabbt.

Jag undersöker lite från mitt håll för att se om det är något konstigt i prislistan eller något annat som står på.

Jag kan tillägga att hallon har en liknande prissättning.

Sms från Sverige till USA 0kr/sms

Mms från Sverige till USA 3,50kr/mms


Sms från USA till Sverige 3kr/sms

Mms från USA till Sverige 1,49kr/mms + att man debiterar för förbrukad data.

Så det känns som om Vimla har missat att lägga till att även datatrafiken debiteras för skickade mms.

Hallons prislista USA


Går det att få svar på en enkel fråga:

"Vad kostar det att skicka en bild tagen med mobilkamera och bifogad i ett SMS från USA till Sverige"?

Jag fortsätter att tjata om prissättningen av SMS och MMS till/från USA eftersom jag inte fått något bra svar. Enligt Telenors aktuella prislista så är det alltid billigare att skicka SMS än MMS. Gäller i båda riktningarna.

Är man i USA så kostar SMS 3,50;- Ta emot SMS 0:- Skicka MMS 10:- Ta emot MMS 10:-

Varför denna skillnad mellan Vimla och Telenor? Vimla nyttjar ju Telenors nät.

https://www.telenor.se/roaming/usa/

För övrigt har "Petter" lovat att återkomma (för 13 dagar sedan) men jag har inte sett något svar.

Efter att förgäves väntat på att få klarhet vad SMS/MMS med Vimla kostar till/från USA ger jag upp. Har nu skaffat ett Telia kontantkort där man vet att det fungerar och vad det kostar. Telia har ett erbjudande som heter "Semestervecka" som verkar attraktivt då man är utanför EU.

Användarnivå 2

Ser att det är fler som har undrat om MMS och jag har tagit upp det i en annan tråd utifrån en annan frågeställning.
Länk till: MMS alltid på Vimlas datamängd?


Är du i USA kostar första MMS:et du skickar till Sverige under ett dygn 49.80 kr
MMS:et kostar i sig 0,80 kr men du måste ha Vimla data och det kostar 49 kr för 50 MB/svenskt dygn

Sedan kan du skicka fler under dygnet till en kostnad av 0,80 kr styck
Hur många beror på hur stora bilderna är du skickar - de tre MMS jag skickade förbrukades 97.47 KB - 380.55 KB

Oavsett om du har WiFi eller kör på annat konto (dubbelt SIM) - Vimla kopplar upp sig och förbrukar. En person i tråden har även testat med att stänga av mobil data "Testade att skicka ett mms när jag stängt av datan i min telefon, och jag fick automatiskt LTE under 1-2 sekunder när mms:et skickades."


Jag förstår att det kostar med utlandstrafik men jag tycker inte om att det inte går att läsa ut ur pristabellen att ett MMS från USA till Sverige kostar en 50-lapp!

Tyvärr mörkar Vimla kostnaderna för MMS utanför EU. Jag kan bara rekommendera Telia kontantkort laddat med "Semestervecka" för 299:-.

Fungerar för allt du behöver i USA, samtal till/från Sverige, samtal inom USA, SMS, MMS, GPS.

Du får 1000 samtalsminuter, 1000 SMS/MMS och 1GB surf. Svårt att göra av med på en vecka.

Klara besked och inget krångel. Hur matchar Vimla det?

@Petter @Isabelle_vimla


Vad blir svaren i denna tråd??

Användarnivå 5
Emblem +4

@Andyman @RolleP @Karin

Jättebra diskussion som pågår här.


Ett MMS skickas över mobildata, det går alltså inte att skicka över wi-fi. Har man inte dataroaming aktiverat i telefonen så går det inte att surfa på mobildata och då inte heller att skicka ett MMS.


Beroende på vilket land du är i så kostar datan olika mycket, men vi kan ta USA som exempel här. Där kostar det 49kr / dygn och ger dig då upp till 50Mb att använda det dygnet. Det är av den här anledningen som SMS kostar mer att skicka än ett MMS. Som @Karin skriver så kommer det första MMSet får en total kostnad 49.80kr, resterande MMS det dygnet kostar sedan 0.80kr st. Däremot så har du ju även data kvar (beroende på hur stora filer du skickar) att använda det dygnet till annat.


Det blir då alltså svårt att få med detta på prislistan då MMSet i sig kostar 0.80kr, däremot så tillkommer ju den externa kostnaden för surf den dagen också. Om du väljer att använda surfen till att skicka MMS eller att faktiskt "surfa" är olika från person till person, det känns därför som det nästan skulle skapa större förvirring kring kostnaderna. Men här får ni jättegärna komma med förslag på hur vi skulle kunna göra det tydligare på vimla.se/priser


/Alex

Svara