Klistrad tråd

Säkert mobilanvändande - Några korta tips

  • 13 October 2021
  • 7 svar
  • 9072 visningar
Säkert mobilanvändande - Några korta tips
Användarnivå 3
Emblem +1

Mobiltelefonen har under 2000-talet gått från att vara en ganska otymplig nischprodukt där ett vanligt samtal kostade ungefär lika mycket som en Big Mac till att bli en förlängning av oss själva in i den digitala världen. Idag använder vi mobiltelefonen till lite allt möjligt, och inte sällan till riktigt personliga grejer, så därför är det bra att veta hur man använder den på ett säkert sätt.


Den enklaste beskrivningen av en mobiltelefon tidigt 2020-tal är att den går att likna med en digital schweizisk armekniv som vi alltid bär med oss. Vi använder telefonen till att surfa på nätet, hålla kontakt med vänner och bekanta via sociala medier, betala räkningar och ibland, lite då och då, ringa ett vanligt hederligt telefonsamtal .

Eftersom mobiltelefonen är så tätt integrerade i våra vardagliga liv, och att vi numer har allt mer information (bilder, videos, bankappar, inloggningsuppgifter till sociala medier etc), i våra telefoner så ställer det även högre krav på oss som mobiltelefonanvändare att vi ser till att använda våra mobiler så säkert som möjligt. Med det sagt, och med lite hjälpande inspiration från @MickeMM, så tänkte vi starta igång Den stora säkerhetstråden för mobiltelefoner. 

Tanken med den här tråden är att vi delar med oss av lite information, tips och tricks som kan vara bra att känna till för att skapa ett så säkert mobilanvändande som möjligt. Vi vill gärna lyfta fram att nedan inte på något sätt är en helt komplett lista som innefattar allting som kan vara bra att känna till för att säkra upp sitt mobilanvändande så om ni har något som ni önskar att lägga till så är ni mer än välkomna att dela era tips nedan. Tillsammans med er så kan vi ge alla Vimlas användare (och andra besökare också för den delen) de bästa förutsättningarna till ett så säkert mobilanvändande som möjligt.
 

Använd en PIN-kod / ett lösenmönster på din telefon


Kan för vissa av er låta som en självklarhet, däremot visar en undersökning från 2018 av säkerhetsföretaget Kaspersky att lite drygt hälften av alla mobiltelefonanvändare inte har ett lösenord/lösenmönster på sin telefon. 
 

:bulb:  Bonustips: Få in vanan att släcka ner skärmen på din telefon när du är klar med att använda den så att den är låst och säker.

 

:arrow_right:  Extra bonustips: Använd lösenordsfraser istället för lösenord och välj en unikt lösenordsfras för varje tjänst du har. En lösenordsfras går att förklara som tre eller fler osammanhängande ord som sätts samman och tillsammans utgör ett långt lösenord.


Anledningen till att lösenordsfraser är att rekommendera beror delvis på att längden på ett lösenordet är kritiskt när det kommer till så kallade “bruteforce” attacker där en dator gissar fram kombinationer av lösenord (ju längre, desto fler kombinationer måste testas), och dels för att randomiserade bokstavs och sifferkombinationer är svåra att memorera.

Vill du ha mer tips på hur du kan sätta upp starka lösenord, och varför lösenordsfraser är att föredra finner du det
här.  
 

Uppgradera appar och operativsystem till senaste versionen


Apple och Google är i regel väldigt duktiga och väldigt snabba på att hitta och identifiera eventuella säkerhetsbrister i sina operativsystem (iOS och Android) så det är en bra tumregel att alltid hålla sin mobiltelefon “up to date” med den senaste versionen så fort denna släpps. 

Det samma gäller de appar som du har installerad på din telefon. Nya app-uppdateringar innehåller inte bara nya funktioner, utan utvecklare arbetar även med att täppa till eventuella säkerhetshål som upptäcks.
 

Håll koll på vilken information dina appar samlar in


En tumregel som kan vara bra att ha i bakhuvudet är att det finns väldigt få gratis appar. Det kostar en hel del pengar att utveckla en applikation, och att låta användare ladda ner dessa appar ‘gratis’ utan att få något i utbyte är i många fall inte särskilt hållbart ur en företagssynvinkel.

Många applikationer kräver därför att du ger applikationen tillåtelse att samla in information från din mobiltelefon i utbyte mot att du får använda applikationen. Detta eftersom din information och data har ett värde. Ett tydligt exempel på detta är att många sociala medie företag låter dig använda deras tjänster utan att ta betalt för detta. I utbyte så samlar de in din data som de sedan använder i syfte att kunna skapa väldigt individanpassad reklam och annonser. 

 

Säkerhetskopiera din mobil
 

Vi har väldigt mycket värdefull information på våra mobiltelefoner idag. Det kan vara allt från semesterbilder på familjen till SMS konversationer med farmor - kort sagt information som hade varit väldigt tråkig att förlora om mobiltelefonen hamnade fel händer eller gick sönder.

Det går att säkerhetskopiera sin telefon på lite olika vis. Vissa föredrar att göra detta manuellt genom att koppla telefonen till en dator, medan andra föredrar att använda Apples och Googles tjänster.

 

Slå på funktionen så att du kan nollställa din telefon från distans


Om olyckan är framme att du råkar bli av med din telefon är det en trygghet att kunna fjärradera telefonens innehåll och nollställa mobilen från distans. 

För att iPhone finns en guide från Apple hur du går tillväga här.

För Android finns en guide från Google hur du går tillväga här.
 

Undvik att surfa på publika trådlösa nätverk


Den här kan ibland vara lite klurig. Många använder idag publika oskyddade trådlösa nätverk, exempelvis på cafét när du sitter och dricker kaffe med dina vänner eller på flygplatsen när du väntar på att ditt flyg ska avgå. Det som är viktigt att tänka på när du använder publika WiFi:n är att dessa inte är är helt säkra, och det finns en risk att din trafik kan avlyssnas och att obehöriga spionerar på vad det är du gör när du surfar.

Med detta sagt är det varmt rekommenderat att aldrig utföra några känsliga ärenden, exempelvis banköverföringar, betalningar eller inloggningar på sociala medier och mail när du surfar på ett publikt trådlöst nätverk som du inte känner till sen innan. 


Om du behöver använda ett publikt trådlöst nätverk för att surfa så kan det vara värt att fundera på att införskaffa en VPN. VPN står för Virtual Private Network och kan enklast förklaras som en mellanhand som gömmer ditt surfande för den som har satt upp nätverket som du surfar genom. Har du en VPN påslagen på din mobiltelefon så pratar din mobiltelefon först med en dator (även kallad server) som i sin tur pratar med Internet.
 

Undvik att klicka konstiga/främmande länkar


Som rubriken lyder, klicka aldrig på konstiga eller främmande länkar. Det händer att vi ibland får ett mail eller ett SMS som innehåller en länk och en uppmaning att klicka på länken. En bra tumregel är att inte klicka på länkar i mail eller SMS som du inte har beställt själv, samt alltid kolla vem avsändaren är.

Gällande det sistnämnda så har bedragare blivit allt skickligare på att maskera sina meddelanden så att dessa ser ut att komma från en legitim källa, till exempel din bank, Skatteverket, PayPal eller liknande. När en bedragare försöker komma åt information genom detta tillvägagångssätt så brukar man tala om phishing, eller nätfiske, så var aktsam och ta inte betet.
 

Sammanfattning


Likt pengar så har din data och din information har ett värde - se till att skydda den så gott du kan. På samma sätt som att det är dumt att låta kontanter ligga framme när du befinner dig på publika platser, eller på samma sätt som att det inte är bra att förvara PIN-kod till bankkortet i plånboken så är det dumt att inte skydda innehållet i din telefon och de tjänster du använder dig av. 

 

 :arrow_down:  Sitter du inne med några bra tips som vi har missat? Tveka inte med att dela med dig i kommentarsfältet nedan så ser vi till att sammanfoga dessa i trådstarten.


7 svar

Bra ska genast fixa lösenord👌

Användarnivå 3
Emblem +1

Bra ska genast fixa lösenord👌

Kul att du fann tipsen givande Susanne! 

Användarnivå 4
Emblem +23

Halloj @Susanne Göthlin,

Vad kul att du hittade hit och läste våra tips om säkert mobilanvändande! Det låter som en riktigt bra plan att fixa lösenordet - det gör helt klart stor skillnad :slight_smile::closed_lock_with_key:

Hej! Jag har installerat Norton Security på min mobil. Samma som jag har på datorn. Dom har abonnemang där man kan ha det på flera enheter. Det fungerar alldeles utmärkt 👍

Användarnivå 3
Emblem +1

Hej! Jag har installerat Norton Security på min mobil. Samma som jag har på datorn. Dom har abonnemang där man kan ha det på flera enheter. Det fungerar alldeles utmärkt 👍

Att installera ett antivirus program brukar alltid bra en bra idé. Har inte testat Norton Security på mobilen själv så det är kul att höra att det fungerar bra för dig!

Bra tips! Tack!

Mvh 

Sven-Erik

Användarnivå 4
Emblem +52

Hejsan @Sven Erik Sundström !
Superroligt att du tyckte våra tips var så himla bra! :tada:
Tack själv för din fina kommentar! :green_heart:

Svara