Klistrad tråd

How to: Boosta livslängden på din mobil

  • 19 November 2021
  • 2 svar
  • 7441 visningar
How to: Boosta livslängden på din mobil
Användarnivå 4
Emblem +25

Byter du ofta telefon? Kanske redan innan din gamla telefon har gett upp? Med våra tips för att öka livslängden på din mobil vill vi inspirera dig att tänka i nya schyssta banor. Vi hoppas också att vi har något extra tips till dig som redan tänker hållbart kring ditt mobilanvändande. För en sak är säker och det är att använda samma mobiltelefon så länge som möjligt är toppen både för din plånbok och för vår miljö. En riktig win-win, alltså.

 

Det är sen länge lätt att svepas med och köpa en ny mobiltelefon när nya modeller lanseras flera gånger om året. Kanske har du också köpt en mobiltelefon med ett abonnemang och redan efter ett par månader fått möjligheten att till samma pris skaffa en helt ny telefon om du kan tänka dig att förlänga bindningstiden? Det är inget konstigt med det, vi har nog alla varit där och och i stunden tänkt att det är en riktigt schysst deal. 

Men bara för att vi alltid har gjort så innebär inte att vi behöver fortsätta göra så. Vi på Vimla tror starkt på att det finns ett stort utrymme för nytänkande. Har du hört talas om till exempel refurbishment? Kan du skillnaderna mellan skärmskydd i plast och glas? Blir du nyfiken så får du svar på detta och mycket mer ifall du kikar våra tips här nedan.


🐚 Använd ett skal och skärmskydd

 

Hur försiktig du än är så finns alltid en risk att olyckan är framme och din mobiltelefon slår i marken innan du hinner tänka snabbt och rädda den i fallet. Skal och skärmskydd är dina bästa vänner som inte bara skyddar din mobils liv utan även dig från onödiga och kostsamma reparationer. 

Skärmskydd finns att köpa i både glas och plast och de kommer med olika fördelar och nackdelar. En fördel med ett skärmskydd i glas är att glasskyddet brukar vara härdat och därför repas det inte lika lätt som ett skärmskydd i plast. Glasskyddet är också tåligt mot fall men tenderar att oftare behöva bytas ut ifall olyckan är framme och det har bildats sprickor i glaset. Då är det alltid bra att vara snabb med att byta ut det för att säkerställa att det ger din mobil ett fullt skydd och för att undvika att det fastnar smuts i sprickorna.

Ett skärmskydd i plast är i regel billigare och skyddar även väldigt bra mot sprickor vid fall. De billigare alternativen är dock inte lika bra på att skydda telefonen från repor men det finns också plastskydd som under användning agerar självläkande mot repor.
 

♻️  När det väl är dags att säga farväl till telefonen så rekommenderar vi alltid att du återvinner den som elavfall eller att du pantar den hos en återförsäljare.


🧼 Gör rent skärm och laddkontakt, högtalare och mikrofon

 

Mobiltelefonen hänger med oss på det mesta idag - allt från i handen när vi är på språng till nästa bussbyte eller till stunderna när vi låter den hänga med på köksbänken när vi har fått feeling att testa ett nytt recept. Därför är det inte konstigt att den snabbt blir täckt med fingeravtryck och det är inte heller ovanligt att damm och smuts från våra fickor och väskor fastnar i ladd- och hörlurskontakten. För att telefonen ska hålla sig så fräsch som möjligt under en så lång tid som möjligt så är det en riktigt klok idé att med jämna mellanrum göra rent. Olika tillverkare har olika rekommendationer för hur man bör gå tillväga för att göra rent just deras telefoner. 

Ett allmänt bra tips är att du använder en lätt fuktad mikrofiberduk samt undviker rengöringsmedel med kemikalier i då dessa kan göra mer skada än nytta. 

 

🔋 Vårda batteriet

 

Det finns många myter och teorier om hur man bäst bör vårda sitt mobiltelefonbatteri, men dagens mobiltelefoner är så pass smarta i sin ström- och batterihantering att vi kommer att rekommendera dig att hålla koll på två saker:

  1. Se till att använda laddaren som följer med i boxen (om det följer med en laddare vill säga), alternativt att du använder en laddare från en seriös tillverkare. En mobilladdare är ett relativt komplex pryl som innehåller en hel del elektronik som syftar till att leverera “rätt” mängd ström till din telefon beroende på din telefons nuvarande batteristatus. En enklare modell kan sakna dessa inställningar, vilket i sin tur kan resultera i att din telefon får för mycket ström - något som kan leda till att batteriet bryts ner snabbare och du får en sämre batteritid. 

    P.S. Vissa telefoner erbjuder en inställning för optimerad laddning. Det innebär att laddningen inte går från 0% till 100% rakt av utan att laddningen istället jobbar på ett så skonsamt och hållbart sätt som möjligt.
     
  2. Försök att undvika att batteriet i din telefon blir överhettat då ett varmt batteri tappar sin livslängd snabbare. Märker du att din telefon börjar bli varm så kan det vara klokt att låta den vila en stund så att batteriet får kylas ner, och försök att inte ha telefonen liggandes framme i direkt solljus. 

 

🔄 Byt batteri, inte telefon

 

Hur noggranna vi än är med att vårda batteriet i våra telefoner så går det inte att undkomma att Lithium-ion batterierna som sitter i våra telefoner har en begränsad livslängd. Eftersom dagens telefoner är så pass kraftfulla och i många fall får säkerhetsuppdateringar i flera år så är det sannolikt att batteriet börjar lägga av innan telefonen gör det. Därför kan det vara en bra idé att lämna in den på service för att byta batteri istället för att byta hela telefonen.
 

Dags att köpa en ny mobil? Testa att köpa en återanvänd telefon. Idag finns något som kallas för refurbishment och det innebär att produkten som man köper, t.ex. en mobiltelefon, är noggrant renoverad och testad så att den fungerar lika fint som en sprillans ny. 

 

✨ Se till att hålla din lur uppdaterad

 

Appar och operativsystem uppdateras regelbundet med olika säkerhets- och buggfixar.

 

📱 Ta bort appar du aldrig använder och stäng appar helt efter att du använt dem

 

Appar tar inte sällan väldigt mycket plats i våra telefoner och lagringsutrymmet är tyvärr inte obegränsat. Är lagringsutrymmet fullt så kan telefonen upplevas som slöare än vad den egentligen är. En bra tumregel att förhålla sig till är att ha ungefär 5% av telefonens lagringsutrymme ledigt då detta ger dig lite spelrum och utrymme att hålla din telefon uppdaterad.

Genom att också stänga ner apparna ordentligt när du inte använder dem så sparar du på batteriet och därmed även på batteriets livslängd. Här kan du se hur du stänger ner appar på Iphone och här ser du hur du gör på Android.

 

Kort sagt så kan vi säga att det finns mycket som vi själva kan göra för att boosta livslängden på våra telefoner. Idag är det vanligast att använda samma telefon i ca 2-4 år.
 

Hur länge har du själv haft din telefon? Och har du något bra tips eller knep för att öka livslängden på mobilen? Dela gärna med dig i tråden!


2 svar

Hej,

Det stora problemet är att du inte kan använda ditt bankid på en gammal telefon

… man kan tro att det är Google/Microsoft/Apple som står för säkerheten, och inte Finansiell ID-Teknik (Bank-ID firman). Är Bank-ID en dålig produkt, eller har de aktier hos mobil/dator-tillverkarna?

Tänk om Volvo V70 plötsligt inte passade på vägen!

Svara