Bli ett proffs på att använda din mobilkamera

  • 13 January 2022
  • 0 svar
  • 102 visningar
Bli ett proffs på att använda din mobilkamera
Användarnivå 4
Emblem +25

Det sägs att den bästa kameran är den vi bär med oss, och för många av oss är det helt klart vår mobilkamera. Vi använder den till alltifrån att föreviga våra semesterminnen till att dela med oss av våra upplevelser bland våra vänner på sociala medier. I det här inlägget kommer vi dela med oss av några enkla tips och tricks på hur du kan bli bättre på att fånga schyssta bilder med hjälp av din mobilkamera.


Innan vi sätter igång så vill vi understryka att våra tips här nedan inte ska ses som ett regelverk utan endast som lite kul information att testa på för att ta dina bilder till nya höjder. Det är också fördelaktigt att du redan nu kikar i din mobilkameras inställningar och ser till att bildkvalitén är satt på max.

 

Steg ett: Se till att kameralinsen är ren och fin


Ett enkelt sätt att ta mer krispiga bilder är att göra rent linsen på mobilkameran innan du använder den. Våra telefoner spenderar mycket tid i våra fickor och väskor, och det hör till att kameralinsen, som är oskyddad, då och då blir smutsig av fingeravtryck och annat. Genom att snabbt putsa upp den innan du tar dina bilder så kommer du att få krispigare och skarpare bilder i ditt galleri.

 

Rutnätet är din bästa vän 


Rutnätet, eller gridden som den också kallas, kan du enkelt aktivera i din telefon för att göra skapandet av dina bilder mycket lättare. Med rutnätet aktiverat så är det verkligen superenkelt att kunna placera objekt i en specifik del av bilden.

T.ex. tar du en bild på solnedgången vid havet så kanske du vill att vattnet ska ligga rakt på bilden, och då är rutnätet din bästa vän. I bildexemplet nedan så används rutnätet för att placera trappan så att trappsteget ligger rakt horisontellt, och för att lamporna ska vara centrerade och ha lika mycket avstånd till väggen. 
 

:point_right:  Utmaning: Testa att använda det gyllene snittet. Med hjälp av rutnätet så är det hur enkelt som helst. 

 

 

:sparkles:  Bonustips: Skulle placeringen av objektet inte blivit perfekt så kan du enkelt rätta till horisonten genom att redigera bilden direkt i telefonens redigeringsverktyg.

 

Fokus och exponering är inte så hokuspokus som det kanske låter


För att sätta ett schysst fokus i dina bilder så klickar du bara på skärmen på det objekt som du vill fotografera. Om du vill ta en bild på en person i en miljö så kan du alltså klicka på ansiktet på den personen innan du tar bilden. Då kommer din telefon automatiskt att justera fokus och exponering efter personens hudton och ljus. 


Den digitala zoomen är din fiende


Det finns olika typer av zoom: digital zoom och optisk zoom. 

Digital zoom fungerar på så vis att din mobiltelefon digitalt förstorar bildytan i mitten av bilden som du tar och gör den större. Den optiska zoomen i mobiltelefonen fungerar lite annorlunda då du rent optiskt gör det du som vill fotografera större. 

I mobiltelefoner har du ingen regelrätt zoom i den bemärkelsen att du sömlöst kan zooma ut och in rent fysiskt utan att tappa bildkvalité. Det som du däremot kan göra är att du, på vissa telefonmodeller, kan “hoppa” mellan olika zoom-lägen där 2X / 3X / 5X är bland de vanligare. 

Kort summerat kan man säga att den digitala zoomen ger betydligt sämre bildkvalité jämfört med den optiska zoomen. Därför rekommenderar vi att du undviker den digitala zoomen så långt det går om du vill ta så högkvalitativa bilder som möjligt. 

 

 :sparkles:  Bonustips: Testa att använda något redigeringsprogram. Lightroom Mobile finns i ett gratis utförande och Snapseed är en favorit bland många mobilfotografer. 

 

Det är skillnad på ljus och ljus 


Ljus är onekligen en av de mer komplicerade bitarna när det gäller fotografering. Inom fotografering så brukar man tala om att det finns två huvudtyper av ljus; naturligt ljus och artificiellt ljus.

Naturligt ljus är precis vad det låter som: ljus som förekommer utan mänsklig inblandning. Till exempel direkt solljus en solig dag, solljus som filtreras och dämpas av moln och dimma, eller ljuset från månen när det är mörkt ute. Artificiellt ljus är ljus som kommer från icke-naturliga ljuskällor som exempelvis en blixt, lampa, gatubelysning och liknande. 

Resultatet av dina bilder kommer att påverkas av ljusförhållandena, så det bästa tipset vi har här är att testa och laborera dig fram till vilka ljusförhållanden som du tycker ger dig finast bilder. 

Några saker som kan vara bra att känna till är att när solen står högt och solljuset är som starkast så kan du få väldigt starka och osmickrande skuggor i dina bilder. Det kan då vara en god idé att vänta tills solljuset är lite svagare, eller tills det blir lite molnigt för att få ett mjukare ljus - vilket i sin tur ofta resulterar i en mer harmonisk exponering. 

Fotograferar du på kvällen är det är lite mörkare och du befinner dig i en stadsmiljö så kan du nyttja gatubelysning, neonskyltar och liknande för att skapa mer stämning i dina bilder. 

 

Ha lite negativt utrymme i dina bilder


Negativt utrymme är det utrymmet som finns runt ditt motiv. Anledningen till att det kan vara schysst med lite negativt utrymme i dina bilder beror på att det ger motivet lite kontext då det visar mer av omgivningen, samt att fotot ser mindre trångt och stökigt ut. 

Ett bra tips är att komponera bilden så som du vill ha den och sen ta ett litet steg tillbaka innan du tar bilden. Då får du automatiskt lite mer negativt utrymme i din bild.

 

 

Vinkeln is key


Vilken vinkel du väljer att fota från har en stor betydelse på hur dina foton blir. Fotograferar du ovanifrån så ser objektet mindre ut, medan fotograferar du underifrån så ser objektet större och mer maffigt ut. 

Exempelbilderna nedan är tagna från exakt samma position, skillnaden är att bilden till vänster är tagen ståendes medan bildens till höger är tagen när man går ner lite och nästan står på knä.
 


 

Låt dina ögon leta efter ledande linjer och symmetri


Ledande linjer, eller Leading lines, är linjer i ett foto som som hjälper betraktaren att dras mot huvudmotivet. Det kan vara alltifrån en väg eller stig till ett staket eller en korridor. Leading lines kan användas för att skapa en visuell känsla av en riktning från en del i fotot till en annan del. Se ett exempel nedan:

 

 

Ta bilder om något, inte av något


Det här tipset är inte av riktigt lika konkret karaktär som de tidigare tipsen. Att ta bilder om något och inte av något syftar på att det kan vara trevligt att sätta sitt motiv i en kontext och inte låta motivet fylla ut hela bilden. 

T.ex. tar du en bild av ett vattenfall kan det vara trevligt att inkludera lite av omgivningen för att på så vis sätta vattenfallet i sin miljö vilket berättar en större story än en bild som enbart visar vattenfallet. Exkluderas omgivningen från fotot så säger bilden väldigt lite om var vattenfallet är beläget, hur stort vattenfallet är osv. Samma tanke går att applicera om du tar en bild på en vän när ni sitter och fikar. Får du med lite av omgivningen runt omkring så berättar bilden en större story. Det ger mottagaren en känsla om var ni fikar, hur caféet ser ut, vilken stämning det är osv.


Vi avrundar med att igen betona att tipsen ovan är generella och att det alltid är upp till var och en hur man vill ta sina bilder. Precis som med all konst så finns det inga definitiva regler utan man avgör själv vad man tycker om och inte.
 

:camera_with_flash:  Sitter du själv på något fler tips om hur man tar bättre bilder? Dela gärna med dig i tråden och tveka inte på att posta bilder som du är extra nöjd med! Kanske vill du dela med dig av någon bild efter att du har testat tipsen ovan?

 


Svar

Var först med att svara!

Svara